Monja del monestir montserratí de Sant Benet, d'on es va exclaustrar el 2015 per dedicar-se a la política, Teresa Forcades va tornar ahir a Montserrat. I ho va fer per participar en els parlaments de cloenda de la Marxa Som, de la qual ella ha estat una de les impulsores principals.

"Podem ser la primera nació que tingui un poder popular organitzat de forma efectiva", va expressar Forcades amb entusiasme davant dels més de 200 assistents a l'acte celebrat a la plaça del funicular. Segons va reconèixer, "és possible que hi ha hagi gent que cregui que aquest sistema de participació popular només és efectiu per als debats de l'escala de veïns, per a les festes... però no per als temes gruixuts de política de país".

Però va insistir en la necessitat d'estendre el següent missatge a la població: "la democràcia no és només anar a votar cada quatre anys. El vot, certament, és una condició sine qua non de la democràcia. Però no és suficient", va dir, tot afegint: "l'ànima de la democràcia és la deliberació. Que tots puguem ser subjectes polítics actius en política". Forcades va insistir que, abans d'anar a votar, hi ha d'haver una deliberació pública amb una informació completa i plural i que, després, ha d'existir la possibilitat de poder revocar les decisions preses.

"Aquest període constituent ja el tenim en marxa. Hem de creure en una Constitució que cregui en el poder popular com el lloc habitual de presa de decisions, no en el lloc excepcional com passa actualment", va destacar també Forcades.

Aquest poder popular, va afegir, "no està renyit amb la democràcia representativa, però sempre estarà per sota del control del poder popular". I cada cop que hi hagi un aspecte en què no s'arribi a un acord, "doncs aleshores hem d'utilitzar l'instrument del referèndum, tal com fan alguns països veïns com Suïssa", va dir.

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, també va intervenir en l'acte. Cuixart va defensar que el procés constituent de Catalunya "ha de ser un procés intergeneracional i interclassista, en el qual hi hem de ser tots". La independència, va indicar, "és un mitjà, ras i curt, perquè puguem viure una mica millor i per reduir les injustícies socials". Per tant, va explicar Cuixart, "en aquest procés, hem de ser capaços d'arribar a un gran acord". Tot recordant la primera gran manifestació sobiranista, la del 10 de juliol del 2010, va assenyalar que "a Catalunya, aquest procés ha nascut des de la base. És des del poble que s'ha de decidir".

Cuixart, d'altra banda, també va remarcar la importància de compartir el procés cap als catalans que no s'han definit. "Malgrat que som molts, volem ser molts més", va subratllar, tot aplaudint que el Parlament hagi fet aquesta setmana "els primers passos de sobirania i d'obediència cap al poble de Catalunya".

L'exdiputat cupaire David Fernández, que va ser un altre dels intervinents en l'acte d'ahir a Montserrat, va incidir en la importància que Catalunya es desmarqui "dels aires que vénen d'extrema dreta des d'Europa" i que el nou estat català es converteixi "en un refugi democràtic del sud d'Europa".