El secretari d´Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dimarts que inclourà, si cal, una partida per un referèndum unilateral d´independència als pressupostos de la Generalitat de 2017. En una entrevista a Rac1, Aragonès ha declarat sobre aquesta possibilitat: "Ha d´haver-hi una partida per un referèndum o per unes eleccions constituents? Si es decideix que s´ha de fer així, ha d´estar al pressupost", ha sentenciat. El responsable d´Economia del Govern ha previst que els comptes públics del 2017 no seran gaire diferents dels que es van rebutjar al Parlament aquest 2016 i ha estimat que el dèficit públic de la Generalitat se situarà enguany al voltant de l´1%, per sobre del 0,7% que fixa l´Estat per a les comunitats.

En aquest sentit, Aragonès ha lamentat que el Ministeri d´Hisenda encara no ha comunicat a les autonomies quina previsió de la recaptació en IVA i IRPF cedirà a les comunitats, tot i que normalment l´Estat ja ha avançat aquestes dades a aquestes alçades de l´any. El secretari d´Economia ha criticat que Hisenda no facilita aquestes dades com una manera de pressionar al PSOE perquè faciliti la investidura de Mariano Rajoy, en un exemple d´ús partidista de les institucions per part del PP.

"El creixement econòmic ha de permetre millorar els ingressos de la Generalitat en l´elaboració dels nous pressupostos, especialment els provinents del sistema de finançament autonòmic, el problema és que l´Estat paga amb retard aquests recursos i hi ha hagut desquadraments en els darrers anys", ha manifestat Aragonès. Pel que fa a despeses, el secretari d´Economia ha explicat que aquestes "sempre són creixents" en partides com la sanitat i que cal incrementar-les en educació, així com per les noves estructures d´Estat. "Sense pressupost pel proper 2017, la Hisenda pròpia quedarà aturada", ha indicat.

D´altra banda, Aragonès ha lamentat que la divisió de poders a Espanya "està en qüestió" com s´ha demostrat en els casos de les maniobres del Ministeri de l´Interior i de l´Oficina Antifrau de Catalunya per implicar polítics independentistes en casos de corrupció. El responsable del Govern ha advertit que s´està repetint una situació semblada en el cas del BPA, en què presumptament directius de la banca andorrana ven rebre pressions de l´Estat per filtrar suposada informació sobre Jordi Pujol, Artur Mas o Oriol Junqueras. "La justícia espanyola hauria de fer el mateix que l´andorrana i investigar el cas", ha sentenciat.