L'illa septentrional nipona d'Hokkaido es troba avui en alerta meteorològica davant l'arribada del tifó Mindulle, que al seu pas prop de Tòquio va deixar un mort, 60 ferits i importants interrupcions en el transport .

El Mindulle, novè tifó de la temporada al Pacífic i catalogat com a "fort", va colpejar amb força la capital nipona i les seves zones limítrofes, on va deixar vents de fins a 180 quilòmetres per hora, intenses precipitacions i desplaçaments de terra, la qual cosa va provocar que es paralitzessin importants connexions aèries i ferroviàries.

El tifó va ser el primer en els últim 11 anys a entrar directament en territori nipó a través de la regió central de Kanto, on va passar per part de la prefectura de Chiba (confrontant amb l'Àrea Metropolitana de Tòquio) dilluns.

El Mindulle es va desplaçar a continuació cap al nord-est pel Pacífic i la costa nord-oriental del Japó fins a arribar avui a Hokkaido sobre les 6 hora local (21.00 GMT de dilluns), encara que per llavors la seva força havia disminuït i l'Agència Meteorològica nipona (JMA) va rebaixar la seva a categoria a tempesta subtropical forta.

Tot i així, l'organisme meteorològic nipó ha alertat del risc que es produeixin precipitacions torrencials, inundacions, corriments de terra i un fort onatge al nord de l'arxipèlag nipó.

A les prefectures de Tòquio i Chiba, el Mindulle va generar dilluns precipitacions de més de 100 mil·límetres per hora, el que va deixar carreteres negades i més de 60 cases danyades per inundacions o corriments de terra.

Una dona de 58 anys va morir després de ser arrossegada per l'aigua en una carretera a la prefectura de Kanagawa, al sud de Tòquio, segons han informat les autoritats locals, mentre que altres 60 persones van resultar ferides en diversos accidents causats per les condicions meteorològiques extremes.

Més de 500 vols han resultat cancel·lats, la majoria d'ells des de l'aeroport de Haneda, el que va afectar uns 73.000 passatgers.

Així mateix, nombroses línies ferroviàries van registrar retards o cancel·lacions en el centre, l'est i el nord-est del Japó, entre elles les del servei d'alta velocitat shinkansen, igual que la connexió per via marítima entre l'illa de Hokkaido i la prefectura d'Ibaraki, al nord-est de Tòquio.