El portaveu al Congrés dels Diputats de Ciutadans, Joan Carles Girauta, ha mostrat aquest dimecres la "preocupació i consternació" de la formació a la qual representa per la "manca de voluntat política" del PP per arribar a un acord d´investidura. Ho ha dit a la sortida de la reunió de la mesa negociadora dels dos partits en què es tractaven qüestions com la reforma de les institucions que planteja Ciutadans, que passa per eliminar les diputacions i el Senat. "No volen moure ni una coma", ha afirmat Girauta. De la seva banda, el diputat popular José Luis Ayllón ha afirmat en canvi que no hi ha "cap motiu per a la ruptura" i ha afirmat que el PP treballa amb la "mateixa voluntat" d´arribar a acords que el primer dia de les negociacions.

Girauta ha advertit que els objectius econòmics i socials no n´hi ha prou amb acceptar-los, si no que cal dotar-los econòmicament. Ha dit també que Ciutadans és conscient que hi poden haver limitacions pressupostàries, però ha afirmat que com a mínim hi hauria d´haver la voluntat d´aplicar-los.

Un altre capítol que allunya els dos partits d´un acord és el de les reformes institucionals. "És un bloc que no presenta cap avenç", ha afirmat Girauta, que ha afegit que hi veu més una "manca de voluntat política" que una impossibilitat d´aplicar les mesures que planteja la formació taronja. "Si no hi ha la disposició a tocar una coma respecte del Senat, de les diputacions o de la despolitització del poder judicial, el que hi ha és una manca de voluntat política", ha subratllat Girauta, que per això ha constatat que a la seva formació hi ha "preocupació i consternació". En aquest sentit ha demanat "responsabilitat" a tothom i "especialment als que volen el si de Ciutadans".

El PP, en canvi, veu la negociació des d´un prisma ben diferent. A parer del negociador popular José Luís Ayllón no hi ha "cap motiu per a la ruptura". Ayllón ha afirmat que el PP treballa "amb la mateixa voluntat i procediment que des del principi de les negociacions". Aquest procediment, segons ha explicat, passa perquè al final de cada ronda negociadora els equips es comprometen a presentar l´endemà textos sobre les propostes concretes que s´hi han formulat. És per això que Ayllón ha volgut tranquil·litzar "els qui segueixen aquestes negociacions" amb un explícit "anem per bon camí".

El negociador del PP ha admès que en el capítol de les reformes institucionals ambdós partits parteixen de posicions molt allunyades, però ha afegit que cap dels dos ha dit "no a res". Ara, ha dit, s´està en la fase de "buscar posicions intermèdies". També ha admès que en algun apartat potser no es trobaran, però ha reiterat que s´està en la fase de trobar-los.