La Junta Electoral Territorial de Gipuzkoa ha comunicat al representant legal d'EH Bildu, el lletrat Mikel Arreseigor, que el seu candidat a lehendakari "és inelegible" perquè hi ha una sentència ferma de l'Audiència Nacional que l'inhabilita per a càrrec públic i per a l'exercici de sufragi passiu (és a dir, per ser votat) per la condemna del 'cas Bateragune' per la reconstrucció de la il·legalitzada Batasuna.

La resolució li impediria concórrer a eleccions fins a l'any 2021, cosa que es posa en dubte per la defensa d'Arnaldo Otegi, que considera que un error en la decisió impedeix aplicar la inhabilitació per a càrrec públic, ja que no es va especificar a quins comicis no podia accedir.

D'altra banda, la representació legal del secretari general de Sortu considera que la inhabilitació accessòria per a l'exercici de sufragi passiu va quedar extingida quan l'exportaveu de Batasuna va complir la pena de presó. Aquest va sortir de la presó el passat 1 de març.

Aquestes qüestions no han estat valorades per la Junta Electoral guipuscoana que s'ha limitat a constatar que hi ha una sentència ferma d'inhabilitació contra el candidat a lehendakari d'EH Bildu, que li impediria concórrer el 25 de setembre a les autonòmiques.

Arnaldo Otegi apareix aquest dimecres com a candidat a lehendakari per EH Bildu al Butlletí Oficial del País Basc i la decisió definitiva es farà oficial el 29 d'agost, després de l'esmena d'errors en les llistes.

L'òrgan electoral ha citat, a les 9.30 hores d'aquest dimecres, a la representació legal d'Arnaldo Otegi per traslladar-li una còpia de l'acta en la qual consta la decisió que ha adoptat sobre la seva candidatura d'Otegi.

Corregir irregularitats en la llista

La coalició sobiranista tindrà fins al dia 8 per corregir les irregularitats que s'hagin detectat en les seves llistes. EH Bildu tindria la possibilitat de, segons estableix la llei, substituir Arnaldo Otegi per un altre candidat, tot i que EH Bildu ja va anunciar que no ho faria.

Si no és així i si finalment els tribunals determinessin que Otegi no pot ser candidat, correrien les llistes i Maddalen Iriarte passaria a encapçalar la llista de Guipúscoa, i un dels suplents entraria en la candidatura.

El dia 29 la Junta ha de comprovar si s'han esmenat els errors de les llistes i proclamarà les candidatures oficials, que es publicaran el 30 en el BOPV. Serà llavors quan es conegui la decisió definitiva de l'òrgan electoral sobre la candidatura d'Otegi.

A partir de llavors, l'advocat d'Otegi, Iñigo Iruin podrà recórrer la resolució de la Junta Electoral en un termini de dos dies davant el Jutjat del Contenciós de Sant Sebastià, que tindrà fins al 2 de setembre per resoldre.

La decisió que finalment adopti aquest tribunal pot ser impugnada el 4 de setembre davant el Tribunal Constitucional, que tindrà un termini de fins a les dotze de la nit del dia 7 d'aquest mes per dictaminar si Otegi pot concórrer o no als comicis.