L'oftalmòleg Joaquim Barraquer ha mort aquest divendres a la matinada als 89 anys, segons han confirmat aquest divendres fonts del Centre d'Oftalmologia Barraquer. Barraquer era el director i fill del fundador de la prestigiosa clínica oftalmològica que porta el seu nom. El 1970 va ser nomenat catedràtic de Cirurgia Ocular de l'UAB i és 'Doctor Honoris Causa' i professor honorari d'onze universitats. Des del punt de vista clínic, la tasca del doctor Barraquer es va centrar principalment en quatre camps: els trasplantaments de còrnia i la cirurgia de la cataracta, del glaucoma i de la miopia.

La tasca clínica, científica i docent de Joaquim Barraquer ha estat centrada en la cirurgia de la cataracta, les innovacions de la qual, el 1958, van revolucionar les tècniques quirúrgiques del moment amb la seva tècnica de la facoèrisi (zonulolisis enzimàtica). Així mateix, es troba entre els pioners al món en la inclusió de lents intraoculars per corregir la miopia i, a més, la seva aportació als trasplantaments de còrnia és reconeguda internacionalment. La clínica que porta el seu nom és un centre de referència mundial en aquesta especialitat.

Joaquim Barraquer es va llicenciar en medicina l'any 1951 a la Universitat de Barcelona i es va doctorar a Madrid el 1955. El 1957 va obtenir el títol de Doctor en Medicina i Cirurgia de la Universitat de Guayaquil (Equador) i el 1965 el de la Universitat de Bogotà (Colòmbia).

El 1970 va ser nomenat catedràtic de Cirurgia Ocular de la Universitat Autònoma de Barcelona. Barraquer és 'Doctor Honoris Causa' i Professor Honorari de dotze universitats de Catalunya, l'Estat i de l'estranger. La darrera concessió de 'Doctor Honoris Causa' va ser l'atorgada per la Universitat Catòlica de Sant Antonio de Múrcia el 2015. Barraquer ha estat guardonat amb sis distincions i premis científics a l'Estat i 28 a l'estranger. En l'actualitat era catedràtic de Cirurgia Ocular de la Universitat Autònoma de Barcelona, director executiu de l'Institut Universitari Barraquer, director del Centre d'Oftalmologia Barraquer, president de la Fundació i de l'Institut Barraquer i director fundador del Banc d'Ulls per a Tractaments de la Ceguesa. També era membre honorari de 40 associacions científiques i membre ordinari d'altres 52 societats mèdiques.

Entre les seves publicacions figuren sis llibres -traduïts a l'anglès i a l'alemany i, en un cas, al xinès-, sis recopilacions i monografies, un CD?ROM (espanyol i anglès) que va rebre el Premi Möbius 1997 en la categoria 'Ciència' i més de 400 articles i intervencions en debats i taules rodones. També era director del comitè de redacció de la revista 'Anals de l'Institut Barraquer', codirector de l'edició per a Hispanoamèrica de 'Highlights of Ophthalmology' i membre del consell de redacció d'altres publicacions especialitzades.

La capella funerària quedarà instal·lada en el Tanatori de Sant Gervasi a partir d'aquest dissabte a les deu del matí i les exèquies fúnebres tindran lloc el diumenge a tres quarts de dotze en el propi tanatori.