El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha qualificat com "terrible" i "dramàtica" la situació de l´incendi que crema des d´aquest diumenge al Poble Nou de Benitatxell (Marina Alta) i afecta els termes municipals de Xàbia i el Parc Natural de La Granadella. En declaracions als mitjans des del Lloc de Comandament Avançat, Puig ha dit que es tracta d´un "acte de terrorisme mediambiental" que ha de tenir "una resposta potent" per part de les institucions. El cap del Consell ha dit que a l´espera de confirmació oficial per part de la investigació policial tots els indicis apunten que el foc hauria estat intencionat. Les primeres estimacions perimetrals ofertes per la Generalitat Valencianes situen l´extensió de l´incendi en unes 319 hectàrees de massa forestal i urbana. 24 mitjans aeris treballen en l´extinció de les flames.

Puig també ha admès que les altes temperatures, superiors als 30 graus, i la baixa humitat no afavoreixen l'extinció del foc, i ha alertat del perill que suposen les àrees contigües als barrancs a causa de la sequera acumulada, el que pot actuar com a un "extraordinari combustible".

"Es donen totes les característiques perquè aquest sigui un incendi de difícil control, però s'està combatent dur amb tots els mitjans possibles i estic convençut que guanyarem al foc", ha assegurat.

L´acció humana es trobaria al darrere de l´incendi segons les primeres hipòtesis que ha ofert la Generalitat Valenciana i la delegació del govern espanyol. La Guàrdia Civil investiga l´origen i la possible autoria de l´incendi, propagat a través de quatre focus diferents, un fet que fa sospitar de la seva intencionalitat. Pel moment no hi ha cap detingut però els agents busquen algun testimoni per poder anar darrere de la pista del possible piròman. L´incendi ha afectat alguns habitatges, segons aquestes fonts, i ha arribat a paratges emblemàtics per al turisme com la Cala Granadella o el penya-segat del Morro Falquí.

L´Ajuntament de Xàbia estima en un miler les persones que podrien haver estat desallotjades dels seus habitatges. Les mateixes fonts indiquen que 258 persones es troben a l´IES Antoni Llidó de Xàbia i 72 al Col?legi Santa Maria Magdalena del mateix municipi. A Benitatxell hi ha un centenar més desallotjats i la resta s´ha desplaçat a domicilis de familiars, cosa que impedeix de donar una xifra exacta, segons fonts del consistori.

Les flames es van iniciar cap a les 16:00 hores de diumenge al mirador Els Cims de Benitatxell i, tot i que inicialment varen ser controlades, els mitjans aeris es van haver de reincorporar després d´una reproducció, amb l´incendi avançant cap a Xàbia i el parc natural de La Granadella.