El president de Filipines, Rodrigo Duterte, ha lamentat aquest dimarts els seus comentaris ofensius dirigits al seu homòleg nord-americà, Barack Obama, al que anit va anomenar públicament "fill de puta", i que han portat a la cancel·lació d'una reunió entre tots dos mandataris aquest dilluns a Laos.

"Lamentem que (els comentaris) s'hagin entès com un atac personal cap al president d'EUA", ha dit Duterte en un comunicat fet públic en la cimera de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) a la capital laosiana, i recollit per mitjans a Manila.

El mandatari filipí també ha afirmat que sent una "profunda estima i afinitat" amb Obama, i ha afirmat que espera "llimar les diferències" amb els EUA que "són resultat de les nostres prioritats nacionals i percepcions". "La nostra intenció principal és traçar una política exterior independent alhora que promocionem llaços més estrets amb totes les nacions, especialment EUA, amb qui hem tingut una relació duradora", ha dit Duterte.

Les declaracions del cap d'Estat de Filipines es produeixen després d'arremetre contra Obama, en una compareixença davant la premsa abans de partir per a Laos, en la qual va rebutjar la intervenció d'altres països en la seva polèmica campanya antidroga, que considera un assumpte intern.

Duterte ha estat criticat en nombroses ocasions per la campanya contra les drogues que ha iniciat a Filipines des de l'1 de juliol i al 31 d'agost, on 929 persones han mort en operacions policials i 1.507 més en execucions extrajudicials.

"Ha de ser respectuós, no em faci preguntes (sobre la lluita antidroga). Fill de puta, l'insultaré en aquest fòrum", van ser les dures paraules de Duterte sobre el líder nord-americà. "Nosaltres ja no som colònia d'Estats Units. Qui és aquest home? El meu únic amo és el poble filipí", va agregar.

La cancel·lació de la que havia de ser la primera trobada entre Obama i Duterte suposa una important garrotada a les relacions diplomàtiques entre EUA i Filipines, que malgrat ser històricament dos països aliats han sofert una notable deterioració des de les eleccions en les quals va ser triat el nou mandatari.