Javier Salines ja no és bisbe de Mallorca. El Vaticà l'ha destituït formalment mitjançant la publicació del seu cessament en el Butlletí de la Santa Seu: "La Nunciatura Apostòlica a Espanya comunica a la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) que a les 12 h d'avui, dijous 8 de setembre, la Santa Seu ha fet públic que el papa Francesc ha acceptat la renúncia presentada per monsenyor Javier Salines Viñals al govern pastoral de la Diòcesi de Mallorca i l'ha nomenat bisbe auxiliar de València, assignant-li la seu titular de Monterano, Forum Clodii".

Com és habitual en la diplomàcia vaticana, la destitució s'ha vist com una "renúncia", sense la menor al·lusió als motius reals pels quals en aquest cas Salines ha estat desposseït de la càtedra de Mallorca. En el mateix acte, el pontífex nomena a Salines bisbe auxiliar de València, el tercer que passa a tenir el cardenal-arquebisbe Antonio Cañizares.

Paral·lelament, el Bisbat de Mallorca ha emès una nota en la qual també informa del relleu. Seguint el procediment marcat en aquests casos, el col·legi de consultors -òrgan que assumeix el govern intern de la diòcesi mentre la seu està vacant- assumeix temporalment la gestió fins que es produeixi l'arribada de Sebastià Taltavull, l'administrador apostòlic designat per la Santa Seu per tutelar la transició tal com va avançar Diari de Mallorca dimecres passat.

Amb la confirmació oficial de la destitució, Roma censura monsenyor Salines pel dany generat a la imatge de l'Església en general i la mallorquina en particular, per la imprudència mostrada en la relació amb la seva secretària, Sonia Valenzuela, i el seu virulent enfrontament amb el marit d'aquesta, Mariano d'Espanya, que li acusa de trencar el seu matrimoni catòlic.

El menorquí Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona, liderarà provisionalment l'Església de Mallorca després de fulminar el Vaticà a Salines. Taltavull dirigirà la diòcesi mallorquina fins que el Papa nomeni al substitut definitiu del bisbe defenestrado. Ell mateix té moltes opcions de ser el triat, encara que primer haurà de transcórrer un temps prudencial perquè el menorquí analitzi la situació eclesiàstica local, i transmeti els corresponents informes a la Santa Seu.