Entre els trenta-tres rescatats que han passat la nit en un telefèric avariat al massís del Mont blanc, a 3.000 metres d'alçada a cavall de França i Itàlia, hi havia dos catalans, segons ha explicat a l'ACN un d´ells, el periodista de Catalunya Ràdio Xavier Montagut. L´altre era el seu company, i ambdós han estat més de disset hores atrapats a la cabina del telefèric amb dues persones més, en un espai "molt petit". Quan l´ACN hi ha parlat Montagut feia algunes hores que era a l´hotel, sa i estalvi, i mirava el fet amb una certa distància que li permetia qualificar-lo d´anècdota, però no ha amagat que ha estat una experiència que no recomana a ningú. "Ha estat una prova de resistència per a tu mateix, és el que en trec de positiu", ha afirmat.

Tot plegat va començar cap a les tres de la tarda d´aquest dijous, quan el telefèric que uneix un cim francès del massís a 3.500 metres d´alçada amb un d´italià a 3.300 feia el camí de retorn cap a terres italianes. Tot d´un plegat, però, el telefèric es va aturar.

Montagut ha estat crític amb el tracte que van rebre de la companyia francesa que gestiona el telefèric, perquè no van rebre cap informació sobre el que succeïa fins que, hores més tard, ells mateixos van decidir trucar a l´empresa demanant què passava.

Els van explicar que el telefèric havia patit una avaria pel creuament dels cables pels quals discorre, però no els van aventurar quan serien rescatats. De fet, explica, "vam veure que les hores passaven, que hi havia helicòpters sobrevolant la zona, que suposàvem que rescataven altres passatgers, i que cada vegada teníem la nit més a prop", per la qual cosa, els quatre ocupants de la cabina es van començar a fer pagues que hi haurien de dormir.

Ho van haver de fer en la incomoditat d´un espai "molt petit" per a quatre persones adultes, amb temperatures exteriors d´uns tres graus, aprofitant un equip de supervivència amb algunes barretes energètiques i mantes d´emergència que van descobrir a la mateixa cabina i del qual no se n'informava enlloc i sense intimitat per fer les necessitats més bàsiques, segons ha relatat.

L´odissea ha acabat aquest divendres al matí, disset hores més tard, quan s´ha arrossegat la cabina fins al punt de destí. Allà han sabut que part dels viatgers havien pogut ser rescatats durant la tarda anterior, però que trenta-tres, entre ells un nen de deu anys i els quatre de la cabina en què viatjaven Montagut i el seu company, havien hagut de fer nit penjats a més de 3.000 metres d´alçada.

Montagut ha agraït les tasques dels serveis d´emergència italians i ha lamentat, per contra, que en arribar a terra només els esperava una persona de la companyia francesa responsable del telefèric, un fet que ha qualificat d´"intolerable". El representant de la companyia els ha demanat disculpes, els ha instat a fer la reclamació pertinent per correu electrònic i els ha convidat a fer un altre viatge en el telefèric.