Els dirigents d'ERC, Podem i la CUP es van conjurar ahir en un acte conjunt a buscar punts en comú, sense la presència del PDC, per avançar en el "procés constituent" i en l'exercici del dret a decidir, malgrat les diferències estratègiques que han admès que els separen.

Centenars de persones van acudir, al crit d'independència i amb estelades, a l'acte organitzat per ERC, la CUP i Podem, juntament amb els sindicats CCOO i la UGT, a la plaça Catalunya de Sant Boi de Llobregat, per commemorar la mobilització que es va celebrar en aquest mateix espai el 1976 després de la mort de Franco per reclamar les llibertats de Catalunya.

Hi van intervenir el vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, la diputada de la CUP Anna Gabriel i el secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, que van cantar junts L'Estaca al terme de la concentració. Els participants van coincidir a reivindicar el paper necessari de les esquerres per garantir la justícia social en el "procés constituent" que ha de venir i en la reivindicació del dret a decidir de Catalunya. En aquesta línia, Junqueras va avisar que "mai" demanaran permís per decidir el futur de Catalunya, un poble que, va dir, té "set de justícia i fam de llibertat". "No ens conformarem amb res que no sigui la victòria i posar el futur de la nostra gent en mans de la gent", va afirmar en un acte en el qual Fachin va apostar per buscar punts d'entesa en l'esquerra catalana, mentre que la sallentina Anna Gabriel va descartar que busquin un tripartit amb "càlculs electorals", sinó que volen un referèndum l'any que ve. Gabriel va apressar a la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació "en clau desobedient" i l'obertura d'un procés constituent que suposi una "ruptura real", també amb la dreta. Va subratllar, no obstant això, que no tenen "a l'horitzó cap tripartit", ni "càlculs electorals ni carreres polítiques individuals, ni formacions de governs d'esperes ni d'excuses", sinó només la celebració d'un referèndum l'any que ve.

De la seva banda, Fachin va fer una crida a salvar les "diferències estratègiques" entre els partits favorables al dret a decidir i va reivindicar que les victòries democràtiques "no es guanyen per l'habilitat des de dalt", sinó des de les classes populars.