A 1/4 de 9 del vespre, la imatge a la plaça de Crist Rei de Manresa era la del president d'Òmnium Bages, Jordi Corrons, mirant cap al cel. Hi havia altres persones que l'imitaven i que fins i tot ajuntaven les mans en senyal de pregària. A aquelles hores ja estava molt fosc. A 2/4 de 9, quan havia de començar la 8a edició de la Marxa de Torxes a la capital del Bages, es va posar a ploure. Finalment, però, es va poder celebrar. Segons l'organització, hi van participar 2.500 persones. En anteriors edicions les havien quantificat en 3.000, el 2014; 3.500, el 2013, i 3.800, el 2012.

La Marxa de Torxes per la Independència d'ahir continuava a l'hora de tancar l'edició amb les paraules que va adreçar la primera tinent d'alcalde de Manresa, Mireia Estefanell, a la poca gent que va quedar a la plaça Major una vegada llegit el manifest unitari en boca de l'actor Joan Cirera. Després, la periodista Elisenda Paluzie, degana de la Facultat d'Economia de la UB, havia de fer un parlament de cloenda i hi havia prevista una sardana i castells.

A 2/4 de 10, a la plaça de Crist Rei, lloc d'inici, es va avisar per megafonia que es donaria un marge de mitja hora més per poder celebrar la marxa. Mentre plovia, la gent es va arraulir sota la parada on venien torxes i marxandatge per a la Diada d'avui, o bé a sota el porxo de l'església de Crist Rei. A diferència d'altres anys, no es van vendre totes les torxes. Segons indicava el radar meteorològic, semblava que el ruixat duraria molt, però va escampar de seguida. Es va formar l'encapçalament de la marxa rere una pancarta que l'enunciava, i va començar precedida pels Tabalers de Xàldiga, el (bon) ritme dels quals va anar animant el seguici fins al final, i de dos miquelets.

A les 9 i cinc minuts, els participants, amb les torxes ja enceses, van començar a desfilar pel passeig de Pere III avall. A mig trajecte, es van escoltar crits d'"independència" i l'himne nacional de Catalunya cantat per algunes persones, però, al marge dels tabalers, va ser un recorregut molt callat.

A 1/4 de 10, la capçalera va arribar a la muralla de Sant Domènec, on es va eixamplar en entrar a la plaça. Al carrer del Born i Sant Miquel es va tornar a estrènyer. Més crits d'"independència" i de "Visca la terra lliure". A 2/4 i 5 de 10 van entrar a la plaça Major, que era buida, llevat de la gent que estava fent el beure a les terrasses. Allà, un cop tothom dins la plaça, els Tirallongues, que ahir tenien actuació castellera, però van voler ser a la marxa igualment, van aixecar un pilar, amb l'enxaneta a dalt desplegant una estelada. Un tret disparat per un miquelet va servir per desplegar-ne una de grans dimensions a una façana de la plaça. Es va demanar als assistents que apaguessin les torxes i es va procedir a la lectura del manifest.

Entre els presents, a banda de les persones que encapçalaven la marxa, es va poder veure el president d'ERC a Manresa, Ramon Fontdevila, i els regidors Jordi Serracanta, Joan Calmet, que va rebre la marxa a la plaça Major, i Anna Crespo. La marxa l'organitza la Comissió 11 de Setembre, impulsada per l'ANC i Òmnium Bages amb la Fundació Independència i Progrés, el PDC, la CUP, Demòcrates de Catalunya, ERC, Súmate i Solidaritat.

S'ajorna la marxa de Sallent

A Sallent, la pluja va impedir que se celebrés la marxa, que s'ha traslladat a aquest dilluns, amb l'hora d'inici a 2/4 de 9 del vespre.