Els grans terratrèmols són més probables quan hi ha marees altes o vives, és a dir, en fases de Lluna nova o plena, segons revela un estudi publicat aquest dilluns a la revista Nature Geoscience.

Un equip dirigit per l'acadèmic Satoshi Ide, de la universitat de Tòquio (Japó), ha realitzat experiments que ofereixen proves pràctiques d'aquest fenomen, que fins ara s'intuïa però sense que s'hagués demostrat.

Ide i els seus col·legues van recrear la mida i l'amplitud de la "força de marea" -un efecte de la força de la gravetat que és responsable de l'existència de les mareas- que hi va haver durant les dues setmanes anteriors a diversos grans terratrèmols (amb magnituds de 5,5 o superiors).

Els científics van trobar una correlació entre les forces de marea i els grans terratrèmols, si bé no la van detectar amb els sismes petits. Així, van comprovar que grans terratrèmols com el de Sumatra (Indonèsia) el 2004, Maule (Xile) el 2010 i Tohoku-oki (Japó) el 2011 van ocórrer en moments d'una gran amplitud de la força de marea alta.

També van descobrir que la proporció de grans terratrèmols, en comparació amb els petits, augmenta en relació amb els increments de l'amplitud de la força de marea.

La ciència encara no ha pogut explicar totalment com s'inicien i com es desenvolupen els grans sismes, però es creu que creixen i se succeeixen en forma de cascada a partir d'una fractura petita que es converteix en una gran esquerda.

Els autors assenyalen a Nature Geoscience que, si això és així, el seu estudi indica que la probabilitat que una petita fractura progressi fins a esdevenir una gran esquerda augmenta durant les marees altes o vives.

En conseqüència, un major coneixement de la força de les marees en regions sísmiques podria contribuir a una millor predicció de la probabilitat de terratrèmols, afirmen.