78.019 alumnes de la Catalunya central -1.570.000 a tot el principat- han tornat a l'escola aquest dilluns amb l'inici del curs educatiu 2016/17. Abraçades, corredisses, plors... una escena que es repeteix cada any a cada centre, tot i que en molts es busca fórmules per fer més fàcil aquest dia. A l'escola La Font de Manresa, per exemple, ha arrencat aquest matí el curs cantant. I a l'escola Paidos de Sant Fruitós, alumnes amb nas de pallasso donaven la benvinguda als més petits.

Cantant 'Dont worry be happy'

L´equip docent de La Font ha preparat una benvinguda en la qual els alumnes i les famílies han cantat, dirigits per les mestres de música, la versió en català de la cançó Don´t worry be happy, "Somriure és fàcil". De fet, l´eix temàtic de l´escola serà, aquest curs, les emocions, i, per això els mestres han decorat aules i passadissos inspirant-se en aquest tema. També els noms de les classes tindran l´origen en les emocions.

Els alumnes de P4, per exemple, escolliran el nom d´un conte sobre emocions que els agradi per a batejar la seva classe. Aquest matí, però -dia de retrobaments amb amics, però també de separació amb les famílies-, els infants encara no han tingut temps de parlar assossegadament de les emocions, més aviat les han viscut totes en pocs minuts. A les portes dels dos grups de P4 de la Font s'han vist somriures, llàgrimes, cares de nervis, i sobretot, moltes, moltes abraçades.

Dos centres nous 146 docents més

En total, a la regió de les comarques centrals, que inclou també Osona, hi ha 78.019 alumnes d'ensenyaments de règim general, dels quals 71.348 corresponen a l'ensenyament infantil, primari i secundari (675 menys que el curs 15-16). Seguint la tendència catalana, les comarques centrals compten amb 146 docents més i una millora de les ràtios, on desapareixen a Primària les aules de més de 28 alumnes i a Secundària ja no queden aules de més de 30 alumnes. Aquest curs a la Catalunya Central hi ha dos centres de nova creació a Manresa i Torelló (Osona). Es tracta de l'Escola Les Bases, a la capital bagenca, i l'IE Marta Mata. Tot i això, es mantenen un total de 152 mòduls prefabricats, tres menys que el curs passat.

La reducció d'alumnes respecte l'any passat es dóna bàsicament a P3 (-7,1%), mentre que en el total de l'etapa d'Infantil la reducció és del 5,8%. En el total dels cursos de Primària es dóna un lleuger creixement del 0,2%. Les xifres globals, d'Infantil i Primària, donen una disminució d'alumnat del -1,8%. Quant a la Secundària, la diferència és positiva (1,03%). A l'etapa de Batxillerat es torna a donar un retrocés, que en percentatges escenifica el -0,4% d'alumnes inscrits.

Xifra històrica d'alumnes a nivell català

A tot Catalunya són 1.570.000 els alumnes que han iniciat els cursos d'Educació Infantil i Primària, ESO, Batxillerat i cicles formatius. La pèrdua d'alumnes a P3, de 10.000, es compensa amb un creixement a Primària i Secundària i en total, la població escolar augmenta en més de 7.800 estudiants. La plantilla de docents torna a créixer, en part per l'impuls a l'escola inclusiva i al suport als centres d'alta complexitat. En total, hi haurà 798 mestres i professors més aquest curs, que també es caracteritza per un augment dels perfils professionals. A més, els substituts s'han incorporat dos dies abans per garantir un millor inici.

Enguany, la població escolar torna a créixer, en 7.800 alumnes, i es torna a registrar una xifra històrica d'estudiants: 1.570.000, repartits en els diferents cicles. A P3 però, la davallada de la natalitat es fa palesa amb 10.000 matriculacions menys; la Primària, la Secundària i els estudis postobligatoris, per contra, continuen creixent.

El cos de docents també creix, en 798 mestres i professors. Una part, 140, es destinaran a l'escola inclusiva i 400 seran per donar suport als centres d'alta complexitat que té registrat s el Departament. En total, hi haurà 66.461 docents aquest curs. Els perfils professionals, per potenciar l'autonomia de centres, torna a créixer i ja hi ha 3.410 llocs específics, és a dir, adaptats al projecte educatiu del centre, cosa que representa un 35% més que el curs anteriors. Ensenyament també ha planificat al voltant de les 6.500 activitats formatives per aquests docents.

Els professors substituts s'incorporen dos dies abans

Una de les novetats d'aquest 2016 és que, per primer cop en quatre anys, els professors substituts s'han incorporat al claustre dos dies abans, ho van fer dijous, de l'inici de curs, una mesura valorada pels sindicats però que encara consideren insuficient perquè reclamen la substitució des del primer dia.

El curs també comença amb sis escoles noves administrativament, 2 instituts i 2 instituts escola. S'estrenaran 9 edificis de nova construcció, 6 escoles i 3 instituts, i es posarà en marxa l'ampliació de l'Institut de Pallejà, la primera construcció de consum quasi zero. El nombre d'escoles totalment en mòduls també ha disminuït, en 4, i ja són només 86.

Les revàlides a ESO i Batxillerat

El curs 2016-2017 hauria de ser el primer curs en què els alumnes que acaben la Secundària Obligatòria i el Batxillerat fessin, encara que no comptés acadèmicament, la primera revàlida que preveu la LOMCE. Tot i això, la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat a les famílies i ha assegurat que els alumnes catalans no faran aquestes proves. Ruiz considera que, sense haver-se publicat encara les orientacions, és impossible que cap comunitat autònoma pugui fer-les. La consellera assegura que es faran les proves de competències que es feien fins ara i que, per entrar a la universitat, les universitats ja han pactat una prova comuna.