La portaveu del Govern, Neus Munté, ha negat un "canvi de criteri" sobre la culminació del full de ruta i ha mantingut la porta oberta tant al referèndum com a les eleccions constituents. En roda de premsa, ha remarcat que el Govern sempre ha dit que el referèndum és la via "més clarificadora" per avaluar si hi ha una majoria independentista, però ha insistit que cal optar per l'instrument "més factible" i amb més "garanties". En tot cas, ha apuntat que la decisió es prendrà "quan tots els elements estiguin avaluats", amb l'estiu del 2017 com a límit. D'altra banda, ha aprofitat per contrastar l'expressió de civisme de diumenge a la Diada amb la "pitjor expressió de la política de l'estruç" de l'Estat, que segueix sense atendre el repte català.

Després que diversos mitjans hagin interpretat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va refredar dilluns la via del referèndum, Munté ha reiterat el "compromís inequívoc" del Govern amb la culminació del procés en el termini de divuit mesos establert. Pel que fa a la fórmula per fer-ho, ha subratllat que s'optarà per "l'instrument que millor serveixi l'objectiu perseguit, que ofereixi més garanties, que sigui més consensuat, més clarificador i més segur". "No hi ha cap canvi de criteri", ha indicat.

Munté ha assenyalat que el Govern sempre ha defensat la figura del referèndum com la "més clarificadora", però alhora ha afegit que es valorarà quina via "dona més garanties i és més factible", i ha recordat que el full de ruta ara mateix preveu una altra pantalla democràtica, la de les eleccions constituents. En aquest sentit, ha subratllat la importància de complir els estàndards internacionals.

En el seu discurs amb motiu de la qüestió de confiança, ha explicat que Puigdemont intentarà posar sobre la taula tots els elements que el Govern està analitzant en aquest sentit, però la decisió final "es farà quan tots els elements estiguin avaluats i hi hagi les màximes respostes al respecte". "Sempre hem dit que no avançaríem escenaris, anem de debò i ho volem fer bé", ha afegit Munté, que ha recordat que Puigdemont ja fa dies que va concretar que a l'estiu del 2017 totes les decisions estarien preses.

Mentrestant, la portaveu ha indicat que el Govern continua obert al diàleg i a l'acord amb l'Estat perquè el referèndum sigui acordat, però ha constatat que a hores d'ara, l'executiu espanyol "no vol acordar res". El pacte per posar les urnes, ha continuat, "seria el més òptim", però ha garantit que l'executiu complirà el seu compromís amb el full de ruta si a l'altra banda continua trobant algú "que menysté qualsevol proposta que arriba des de Catalunya i una manifestació multitudinària any rere any".

Sobre la Diada i la manifestació organitzada per la societat civil independentista, Munté ha aprofitat per constatar el contrast entre una societat civil "que es mou i que demana ser escoltada i decidir lliurement el seu futur" amb un govern "que no escolta i que menysté tantes i tantes veus com es van aplegar".