Els caps d´estat i de govern dels 27, tots excepte el Regne Unit, han apostat aquest divendres per una major cooperació en matèria de defensa i seguretat. A l´acabar la primera reunió organitzada sense el govern britànic, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha assegurat que hi ha un "esperit de cooperació" entre la resta d´estats. Els líders han promogut la ´Declaració de Bratislava´, que destaca que la Unió Europea "no és perfecte però és el millor instrument" per fer front els reptes actuals, entre els que enumera "garantir la pau i la democràcia i la seguretat de la gent". El primer ministre italià, Matteo Renzi, ha assegurat, però, que es tracta només d´un "pas molt petit".

Els líders dels estats de la UE han remarcat que han de "millorar la comunicació" entre ells i també amb les institucions europees i els ciutadans. "Hem d´injectar més claredat a les nostres decisions", assegura la ´Declaració de Bratislava´, que es compromet a oferir en els propers mesos una "visió d´una UE atractiva".

A més, els 27 han discutit un primer full de ruta de mesures per construir la nova UE, centrat, sobretot, en la seguretat. En aquest sentit, han reiterat la necessitat de "donar suport als estats membres per garantir la seguretat interior i lluitar contra el terrorisme", evitar noves "onades incontrolades" de refugiats cap a Europa i blindar les fronteres exteriors, amb un registre d´entrades i sortides.

A nivell econòmic, el full de ruta demana "crear un futur econòmic prometedor per a tots" i "donar millors oportunitats als joves", i especifica el compromís d´ampliar el fons d´inversions del pla Juncker, prendre mesures contra l´atur juvenil i impulsar el mercat únic digital.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, que ha comparegut conjuntament amb el francès François Hollande, ha dit que la cimera informal de Bratislava ha estat "un punt de partida" per construir la nova UE. Merkel ha parlat d´un "esperit de cooperació", tot i que el seu homòleg italià, Matteo Renzi, ha admès estar "insatisfet" per les conclusions en matèria de refugiats i economia, que considera poc ambicioses. Segons Renzi, a Bratislava només s´ha fet un "pas molt petit".