Tres dones que van contraure el virus del Zika a Llatinoamèrica estant embarassades han donat a llum aquesta setmana a Catalunya tres nadons sans, de manera que són ja 13 les dones gestants infectades que han parit en aquesta comunitat, on només una ha tingut, de moment, un nen amb microcefàlia.

Segons el nou balanç de casos difós avui per l'Agència de Salut Pública de Catalunya, durant l'última setmana s'han diagnosticat tres nous casos, també importats d'altres països, en residents a Catalunya, de manera que s'eleven a 135 les persones diagnosticades de Zika des del passat 1 de gener.

Tots ells tenen antecedent d'haver estat a l'Amèrica del Sud i Central i en zones del sud-est asiàtic on la transmissió del virus és activa i d'haver estat picats per mosquits durant la seva estada.

Els afectats són 45 homes i 90 dones; 28 d'elles són gestants, de les quals tretze ja han donat a llum, dotze elles amb exploració del nounat normal en les primeres hores, i un nadó amb microcefàlia.

Segons l'Agència de Salut Pública de Catalunya, també hi ha hagut un cas en el qual la dona ha patit un avortament espontani, encara que es desconeix quina implicació ha pogut tenir-hi el virus del Zika.

El virus Zika provoca un quadre lleu amb febre moderada, exantema que s'estén des de la cara a la resta del cos, artritis o artràlgia passatgera (principalment articulacions petites de mans i peus), conjuntivitis i símptomes inespecífics com miàlgia, cansament i mal de cap, i es transmet principalment per la picada de mosquits del gènere Aedes.

Els casos solen resoldre's sense complicacions greus ja que les infeccions asimptomàtiques són freqüents i s'estima que només 1 de cada 4 infectats desenvolupa un quadre clínic.

Fins al 2007 només s'havien descrit casos esporàdics en alguns països d'Àfrica i Àsia, però en l'última dècada s'ha expandit a nous territoris donant lloc a brots epidèmics en diverses illes del Pacífic.

Durant el 2015 es va detectar transmissió autòctona del virus en diversos països de l'Amèrica Llatina que s'associa a un increment en el número d'alteracions neurològiques en nounats.

L'ASPC ha reiterat la seva alerta del risc de contagi de la infecció per virus Zika en persones que viatgin a zones epidèmiques del virus, com els països del Carib i de Amèrica del Sud i Amèrica Central, així com algunes zones de Polinèsia i de l'Àfrica equatorial.

L'ASPC informa especialment les dones embarassades que tinguin previst viatjar a zones endèmiques del risc existent i és recomanable que, fins a on sigui possible, posposin el viatge fins al final de l'embaràs.

Si han viatjat, haurien d'esmentar el seu viatge en les revisions prenatals per ser avaluades adequadament.