Els expresidents de Caja Madrid Miguel Blesa i Rodrigo Rato s'asseuran des d'aquest dilluns al banc dels acusats per l'ús de les polèmiques targetes opaques, acusats al costat d'altres 63 directius d'administració deslleial i apropiació indeguda.

El passat 1 de febrer, el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va ordenar l'obertura de judici oral pel cas de les targetes opaques, al reconèixer indicis suficients d'administració deslleial per part dels expresidents de Caja Madrid Miguel Blesa i Rodrigo Rato i de l'ex director general Ildefonso Sánchez Barcoj, amb la intenció d'apropiar-se de forma continuada i indegudament del patrimoni de Caja Madrid i Bankia.

Bankia-BFA i el FROB exerceixen l'acusació particular, mentre que la Confederació Intersindical de Crèdit (CIC), agrupació d'associacions i sindicats de les antigues caixes que presideix Gonzalo Postigo, a la qual representa l'exdiputat de UPyD Andrés Herzog, l'acusació popular, juntament amb la Confederació General de Treball.

Anticorrupció demana 4, 5 i 6 anys de presó per a Rato i Blesa, respectivament, mentre que el FROB i la pròpia Bankia sol·liciten entre 6 i 10 anys de presó per possible administració deslleial dels exmiembros del consell. La CIC sol·licita penes de presó de deu anys per a Rato, Blesa i Sánchez Barcoj, i de sis anys per als altres processats.

Així mateix, la Fiscalia demana que els acusats indemnitzin Bankia, hereva legal de Caja Madrid, i que Blesa retorni els 9,34 milions d'euros gastats per tots els usuaris de les black durant bona part del seu mandat, a partir de l'any 2003 i fins el 2010, i 2,69 milions a Rato pels càrrecs duts a terme des de la seva arribada a Caja Madrid fins la seva sortida de Bankia.

Entre les despeses realitzades pels exconsellers i exdirectius de Caja Madrid destaquen 3 milions d'euros en restaurants, 2 milions en disposicions d'efectiu, més d'1,5 milions en desplaçaments i viatges, més d'1 milió en grans superfícies, prop de 800.000 euros en hotels i uns 700.000 euros en roba i complements.

En total 86 persones -65 membres del consell d'administració i de la comissió de control i 21 consellers executius i directius- es van beneficiar d'aquestes targetes, gestionades directament per Ildefonso Sánchez Barcoj, exdirector general de Caja Madrid i "mà dreta" de l'expresident de l'entitat Miguel Blesa. D'aquests, però, només 65 hauran de seure al banc dels acusats.

Dels 15,25 milions gastats des de 1999 a 2012, 8,96 milions van correspondre a membres del consell d'administració i la comissió de control, mentre que els 6,28 milions restants eren de consellers executius i directius de Caja Madrid.

No obstant això, el detall de les operacions correspon al període 2003-2012, en el qual les despeses sense justificar ascendeixen a 11,84 milions; al consell i a la comissió de control se'ls atribueixen 11,84 milions i als executius i directius, 4,624 milions.

L'auditoria interna de Bankia va ser la que va detectar l'existència d'aquestes targetes, emeses en un primer moment per Caja Madrid, i ho va comunicar al juny de 2014 al seu principal accionista, el FROB. D'aquesta forma, l'Estat va poder avisar a la Fiscalia Anticorrupció que existien aquestes targetes de crèdit, de les quals no existeix suport contractual ni consta decisió per part dels òrgans de govern, que sumen en total despeses per 15,5 milions.

D'aquesta quantitat, el gruix, 15,25 milions, van ser carregats exclusivament a Caja Madrid, mentre que 245.200 euros addicionals van ser facturats a Bankia en 2011 i 2012, abans de l'arribada de José Ignacio Goirigolzarri a la presidència d'aquest últim grup.

La utilització de totes aquestes targetes, segons les dades dels informes elaborats per Bankia, no apareix connectada amb les despeses de representació o relacionats amb activitats professionals dels seus titulars, com per exemple càrrecs elevats per compres d'alimentació, grans superfícies, roba o retirades d'efectiu.

A més, tampoc consta en els informes elaborats per l'auditoria interna de Bankia que les forquilles d'aquestes targetes hagin declarat les despeses com sumeixis percebudes a les seves declaracions corresponents d'IRPF o Impost de Societats.

El tribunal que jutjarà als acusats està presidit per la magistrada Angela Murillo, que comptarà amb l'assistència de Teresa Palacios, que exercirà de ponent, i de Carmen Paloma González.