Els diferents partits polítics catalans han valorat les clares paraules de Puigdemont després del discurs del president, previ a la votació de la moció de confiança d'aquest dijous.

La CUP es mostra «en plena sintonia» amb Puigdemont per fiar el full de ruta a «referèndum o referèndum»

Així ho ha assegurat la portaveu parlamentària de l'esquerra anticapitalista, Anna Gabriel, en roda de premsa posterior al discurs de Puigdemont durant el ple de la qüestió de confiança aquest dimecres al Parlament. En apuntar que la via pactada té "poc recorregut", la portaveu parlamentària de la CUP ha reblat que desplegaran "al detall" la posició del seu grup dijous al ple i en aquest sentit ha evitat vincular l'aval dels cupaires a Puigdemont a un 'sí' als pressupostos del 2017. "Entenem que ha dit que es necessiten uns pressupostos per governar bé", i això passa per l'esquerra anticapitalista parlamentària pel referèndum i per revertir retallades i privatitzacions. "Compartim que és convenient governar bé en un moment com l'actual".

La portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, ha assegurat que el discurs del president de la Generalitat durant el debat de la qüestió de confiança està "en plena sintonia" amb els postulats dels cupaires en clau nacional: "referèndum o referèndum".

Ciutadans critica que Puigdemont «torni enrere» i recuperi «solucions impossibles» com el referèndum acordat

El portaveu parlamentari adjunt de C's i secretari de Comunicació del partit, Fernando de Páramo, ha lamentat aquest dimecres que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hagi manifestat durant el debat de la qüestió de confiança la seva intenció de celebrar un referèndum encara que no s'acordi amb l'Estat. En aquest sentit, la formació taronja ha criticat que el Govern "torni enrere" i el full de ruta independentista recuperi "solucions impossibles" per "distreure l'atenció". "Ja no els serveixen el 9-N i el 27-S? Pretenen anar fent referèndums fins que surti el que els convé", ha etzibat des de la sala de premsa del Parlament. De Páramo ha recordat a Puigdemont que "la majoria de catalans" van votar el passat 27 de setembre a favor de mantenir-se dins d'Espanya.

El PSC replica Puigdemont que "referèndum o referèndum" equival a "fracàs o fracàs"

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha replicat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que el seu full de ruta "porta cap a les roques". "Referèndum o referèndum per nosaltres és fracàs o fracàs", ha manifestat en al·lusió a les mateixes paraules que ha utilitzat el president. Des del faristol del Parlament, Granados també ha avisat que el debat sobre la qüestió de confiança pot resultar "fallit" si la CUP no garanteix aquest dijous el seu suport als pressupostos per a l´any que ve, tot recordant que precisament va ser el ´no´ dels cupaires als passats comptes el que han portat Puigdemont a la situació actual. Segons ha explicat Granados, el PSC ha vist un president de la Generalitat "feble" que "suplicant confiança" ha intentat justificar els seus nou mesos de mandat.

CSQP celebra que Puigdemont "coïncideixi" que el referèndum és "l'únic camí" per garantir el dret a l'autodeterminació

El portaveu parlamentari de CSQP, Joan Coscubiela, ha expressat aquest dimecres que "l'única novetat" del discurs del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la qüestió de confiança és que hagi recuperat la idea del referèndum per avançar en les "reivindicacions nacionals" de la ciutadania catalana. Coscubiela ha recordat que l'aposta del seu grup pel referèndum s'ha titllat d'"ingènua" i de "pantalla passada" i ha celebrat que Puigdemont s'hagi afegit, ha dit, a "l'únic camí" que pot garantir el dret a l'autodeterminació. D'altra banda, el portaveu del grup de CSQP ha assegurat que no oferirà cap "xec en blanc a ningú". "Que Puigdemont s'adreci a la cambra demanant el sí a la qüestió de confiança, que va indissolublement unida a l'acceptació d'uns pressupostos que no es coneixen, ens sembla un acte poc acceptable", ha sentenciat.

PPC: "Puigdemont ha amenaçat els catalans amb conflicte o conflicte"

El portaveu parlamentari del PP Català, Enric Millo, ha acusat avui al president català, Carles Puigdemont, d'haver "amenaçat" els catalans amb el seu "conflicte o conflicte", ja que "sap perfectament que el referèndum no és un camí viable". En roda de premsa després del discurs de Puigdemont en la qüestió de confiança, Millo ha criticat que "més greu que haver amenaçat la CUP si no li aproven els pressupostos, és que hagi vingut a amenaçar als catalans". "Referèndum o referèndum vol dir conflicte o conflicte i ell ho sap. Els catalans no volen conflicte o conflicte, col·lisió o col·lisió, divisió o divisió. Ens hauria agradat escoltar un president que hagués vingut amb solucions. Estan en un carreró sense sortida i no sap com sortir-ne", ha dit.

Per a Millo, Puigdemont "ja sap perfectament que (el referèndum) no és un camí viable i malgrat això amenaça als catalans amb conflicte o conflicte", és una "gravíssima irresponsabilitat". En el que ha titllat de "discurs decebedor d'un president que amenaça de desconnexió quan és ell qui ha desconnectat i no toca de peus a terra", Millo ha ironitzat amb que "va venir pel fracàs dels pressupostos del 2016 i estem una altra vegada aquí sense saber si haurà pressupostos de 2017".