El macrojudici per l'espoli al Palau de la Música se celebrarà entre l'1 de març i el 27 de juny pròxims, en 55 sessions que tindran lloc a l'auditori de la Ciutat de la Justícia de Barcelona, gairebé vuit anys després de destapar-se l'escàndol.

La Fiscalia i els advocats de les acusacions i les defenses van fixar ahir les dates de celebració del judici contra els exresponsables del Palau de la Música Fèlix Millet i Jordi Montull, en una sessió convocada per la secció desena de l'Audiència de Barcelona per establir el calendari del procés.

La previsió inicial de l'Audiència de Barcelona era celebrar el judici entre els mesos de gener i abril, però en la posada en comú s'ha constatat la incompatibilitat de les agendes dels advocats, que tenien altres vistes orals ja assenyalades, cosa que ha obligat a endarrerir tres mesos l'inici del procés. De fet, la llei estableix preferència per als judicis que han estat assenyalats anteriorment i no preveu cap tracte especial per a les anomenades macrocauses o processos complexos.

El judici començarà el pròxim 1 de març i, segons el previst, es desenvoluparà fins al 27 de juny, amb sessions d'entre un i cinc dies la setmana, fet que suposa gairebé quatre mesos de procés. Al llarg d'aquestes 55 sessions, desfilaran davant el tribunal no només els 16 acusats per l'espoliació del Palau de la Música, sinó també 133 testimonis del saqueig i 23 pèrits més que van analitzar la magnitud del desviament.

El cas de l'espoliació del Palau de la Música, que ha comportat l'embargament d'una quinzena de seus de CDC per cobrar presumptament comissions de la constructora Ferrovial a través de l'entitat, arribarà a judici gairebé vuit anys després d'esclatar l'escàndol de l'espoliació, que al juliol del 2009 va comportar l'escorcoll de l'edifici modernista.

L'enjudiciament del cas -investigat per cinc jutges diferents que s'han succeït al capdavant del jutjat d'instrucció 30 de Barcelona- ha correspost, per repartiment, a la secció desena de l'Audiència, que ha designat com a ponent de la sentència el magistrat Julio Hernández Pascual. Atesa la quantitat de parts personades, amb una trentena de fiscals i advocats mobilitzats, el judici se celebrarà a l'auditori de la Ciutat de la Justícia, no al Palau de Justícia, on té la seva seu l'Audiència, per la necessitat de disposar d'una sala amb prou capacitat.

En total, la causa del Palau de la Música, que la secció desena de Barcelona va rebre el 2 de setembre passat, consta de 65 caixes amb 102 volums que, en total, acumulen 60.724 folis, als quals cal sumar els corresponents a les peces separades de situació dels encausats.

La Fiscalia demana 27 anys i mig de presó per a Fèlix Millet i Jordi Montull per l'espoli al Palau, i 7 i mig més per a l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, pel seu paper clau en el presumpte pagament de comissions il·lícites de la constructora Ferrovial a la formació.

La valoració de Pascal

La coordinadora general del PDC i exportaveu de CDC, Marta Pascal, va celebrar ahir que s'hagi fixat una data fixada per al judici del cas del Palau de la Música i es va limitar a demanar que la justícia faci "la seva feina".

En roda de premsa, Pascal va dir que la justícia faci "la seva feina": "A aquells que siguin culpables, que els condemni, i als que siguin innocents, que els absolgui", va afegir, sense fer més valoracions.