La fiscal del cas Gürtel va insistir davant el tribunal que jutja 37 acusats de la trama que el PP es va beneficiar "de fons procedents de suborn i malversació" de la xarxa corrupta i, per això, ha de ser jutjat com a responsable civil. A la tercera jornada del macrojudici de Gürtel, la fiscal Concepción Sabadell va respondre les qüestions prèvies demanades la setmana passada per les defenses en un al·legat en el qual va destacar l'"aclaparadora prova" existent contra els acusats i va carregar contra els advocats per intentar "intoxicar" el tribunal.

La sala va resoldre aquestes qüestions, tot i que va deixar per a sentència algunes de les més polèmiques, com la nul·litat de la causa demanada per moltes de les defenses per entendre que les gravacions del delator de la trama Gürtel que van iniciar el procés són irregulars.

Tampoc va resoldre la petició del PP de ser apartat del judici, en el qual està com a partícep a títol lucratiu, i s'inclogui en el seu lloc les agrupacions municipals de Majadahonda i Pozuelo de Alarcón, on es van celebrar els actes de partit finançats amb els diners de la trama. "No podem fer un pronunciament sobre aquest tema", va afirmar el president de la sala, Ángel Hurtado, que va afegir que la prova que es faci en el judici resultarà "fonamental" per decidir si el partit es va lucrar de Gürtel.

El que sí que ha rebutjat el tribunal -en línia amb la Fiscalia- és la petició de dues acusacions que el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, testifiqui en el judici perquè ja declararà com a testimoni un exsecretari general del partit, Javier Arenas.

Abans, la fiscal va considerar que és el PP, i no les agrupacions municipals, el que va fer servir 245.000 euros de la Gürtel per a actes electorals, una afirmació que va avalar l'acusació del PSOE, per a la qual aquests esdeveniments es van fer als municipis, però "en nom i benefici del PP i per demanar el vot del PP". L'advocat dels socialistes també va mostrar la seva estranyesa davant la petició de nul·litat de la causa plantejada pel PP divendres passat, ja que aquest mateix partit va ser acusació popular durant quatre anys en la peça de Gürtel sobre la caixa B. "És extremadament criticable, no només per la contradicció interna, sinó pel frau de llei que ha portat a terme en tot el procés", va dir el lletrat.

Canvi en les declaracions

El tribunal sí que ha acceptat la petició de la fiscal d'avançar als primers llocs les declaracions en el judici de tres acusats, que podrien haver pactat amb Anticorrupció a canvi d'una rebaixa de la pena. Es tracta de l'únic que, fins ara, ha reconegut els delictes, Alfonso García Pozuelo, i dos processats més: l'exregidor d'Hisenda de Pozuelo Roberto Fernández i Jacobo Gordon, exsoci d'Alejandro Agag.

Pel que fa a les peticions dels acusats d'absentar-se de les sessions del judici, el tribunal va decidir que tretze hauran d'assistir almenys a les primeres sessions. Es tracta dels que pertanyen, va assenyalar el president del tribunal, al Grup Correa i altres que estarien implicats en diverses de les trames que es jutgen en quatre municipis i en dues comunitats autònomes.