La número dos del PSC, Núria Parlon, estarà oberta a dialogar amb Miquel Iceta després de les primàries per abordar la possibilitat de consensuar una posició sobre la via canadenca en la ponència marc del congrés, opció que per ara ha "aparcat" perquè aquest debat no interfereixi les primàries.

Així ho van assegurar a Efe fonts de la candidatura de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, després que entre les propostes que el seu equip ha presentat als estatuts i la ponència del congrés, la via canadenca no aparegui en el nou redactat proposat per a aquest apartat concret.

La ponència política del congrés del PSC que va ser plantejada per la cúpula del partit advoca per una reforma constitucional federal, encara que si fos rebutjada pels catalans en el referèndum per validar-la, proposa que el PSC plantegi llavors altres instruments democràtics -com una llei de claredat a la canadenca- que establís les condicions per verificar el suport ciutadà a una eventual secessió.

Però la proposta de Parlon planteja "substituir" completament tot aquest apartat per un redactat nou, en què es defensa "un nou acord bilateral entre Catalunya i el conjunt d'Espanya", per "establir un nou contracte que sigui ratificat pels catalans a les urnes dins d'un procés amb totes les garanties democràtiques", sense cap al·lusió a un eventual pla B si fracassés aquest referèndum de la reforma federal a Catalunya.

Aquestes fonts de l'entorn de Parlon neguen que s'hagi "suprimit" la via canadenca de les seves propostes i aclareixen que simplement han "aparcat" les qüestions que "generen més debat" fins després de dissabte 16, quan se celebren les primàries per elegir nou líder. L'objectiu és que aquest polèmic punt "no interfereixi" en les primàries, pel que es va decidir aparcar-ho per ara i, ja després del dia 16, obrir un diàleg i debat amb Iceta i la seva candidatura per poder "consensuar" un redactat final de la ponència que sigui "satisfactori" per a totes les parts.

Si bé fonts del partit consultades per Efe van explicar que ahir es va enviar a tots els militants una carta amb un CD en el qual apareixen ordenades totes les esmenes presentades per diferents les federacions i agrupacions del PSC, van confirmar que el termini per tancar el predictamen de la ponència marc s'allargarà fins a la setmana que ve. Aquesta va ser una de les qüestions abordades dijous en una reunió de la comissió organitzadora del congrés.