El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat enviar a judici l'expresident català Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega per desobediència greu i prevaricació i ha descartat imputar-los un delicte de malversació, l'únic que comporta penes de presó.

El magistrat del TSJC José Francisco Valls va dictar ahir l'acte d'obertura de judici oral del 9-N contra Mas, Ortega i Rigau i va denegar la petició de les acusacions populars de jutjar-los per malversació de cabals públics, delicte pel qual aquestes sol·licitaven una condemna de sis anys de presó.

L'acusació popular, que inclou, entre d'altres, el Sindicat Professional de la Policia, Unió Federal de Policia i Manos Limpias, disposa de cinc dies per recórrer davant la sala del TSJC la decisió de l'instructor d'excloure la malversació dels fets a enjudiciar pel 9-N, encara que l'obertura del judici oral ja és ferma. El magistrat insisteix en la seva resolució que els fets a jutjar són les decisions del Govern encaminades a mantenir la celebració del 9-N a partir del 4 de novembre del 2014, quan el Tribunal Constitucional (TC) va acordar suspendre la consulta sobiranista.

En aquest sentit, el jutge raona que els serveis que la Generalitat va encarregar a contractistes privats per celebrar el 9-N, de 4,7 milions d'euros, "es van encarregar amb anterioritat a la suspensió" de la consulta pel TC, encara que la majoria de les factures es van abonar posteriorment. Per al magistrat, el fet que els imputats no suspenguessin el pagament d'aquests serveis després de la suspensió del TC "no conforma el tipus penal" previst en la malversació impròpia de cabals públics, atès que "havien estat concertats els contractes i eren exigibles amb concert vigent" i per això acorda arxivar aquest delicte. El jutge recalca que perquè concorri el delicte de malversació "és necessària una sostracció o consentir que un altre sostregui", o bé una apropiació amb ànim de lucre o destinat a un fi autoritzat, cosa que, segons la resolució, "no succeeix en el present cas", ja que quan es van aprovar les partides no constava la suspensió del TC. La posició del magistrat coincideix amb la de la Fiscalia, que sol·licita deu anys d'inhabilitació per a Mas pels delictes de desobediència i prevaricació, mentre que l'acusació popular demana per a ell de sis anys de presó per malversació de fons públics.

Un "sense sentit"

El Partit Demòcrata Europeu Català considera un "sense sentit" portar a judici Mas i les exconselleres Ortega i Rigau, en lloc de buscar vies "polítiques" per resoldre la qüestió catalana.

Fonts del partit que presideix Mas van recalcar, a l'agència Efe, que la decisió del TSJC d'enviar a judici Mas, Ortega i Rigau per desobediència greu i prevaricació "forma part del procés" judicial en curs per la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014.

Segons l'opinió del PDECat no es va cometre "cap delicte" en promoure el procés participatiu del 9-N malgrat la suspensió dictada per part del Tribunal Constitucional (TC).

En enviar a judici Mas, Ortega i Rigau, segons el PDECat, s'intenta "resoldre per la via judicial el que s'hauria de resoldre per la via política".