L'expresident català Artur Mas va instar el que probablement serà el proper president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a reconstruir els ponts de diàleg amb Catalunya, ja que "és inevitable que el poble s'expressi, i és inevitable que desemboqui tot en una negociació".

Amb el títol "Carta al futur govern", Mas va publicar aquest diumenge a La Vanguardia un article dirigit a Rajoy, que serà investit de nou president del govern gràcies "a algunes abstencions a contrapèl" que es van decidir ahir al comitè federal del PSOE. Segons l'opinió de Mas, la "llista d'assignatures pendents" del nou govern l'encapçala Catalunya i "el desenllaç" d'aquest "repte majúscul" hauria de ser, segons el seu parer, "un referèndum pactat perquè sigui el poble qui expressi quina ha de ser la seva voluntat".

L'expresident acusa el PP i el PSOE d'aplicar, des d'abans de la sentència sobre l'Estatut, "la solució marxista, no la de Karl, sinó la de Groucho: "la política és l'art de buscar problemes, trobar-los per tot arreu, diagnosticar-los erròniament i aplicar els remeis equivocats"".

Recomana al nou govern que, per "trencar el marxisme grouchisme" que aplica a Catalunya, "millori el clima, condició prèvia imprescindible per canalitzar la qüestió de la sobirania de Catalunya, que ja és aquí i ha vingut per quedar-s'hi".

Per això, exhorta Rajoy a recuperar el document de 23 propostes que li va lliurar el juliol del 2014 i que l'actual president català, Carles Puigdemont, va ampliar a 46 el mes d'abril passat.

Una expressió "inevitable"

"Ser capaços de fer això ens hauria d'habilitar per a accions més ambicioses [...]. És inevitable que el poble de Catalunya s'expressi, i és inevitable que tot desemboqui en una negociació", sosté Mas.

El convergent reitera l'obligació del Govern de "complir el mandat de preparar la construcció d'un estat per a Catalunya", encara que reconeix la dificultat que un govern del PP, amb el suport de C's i el PSOE, negociï un referèndum d'independència per a Catalunya.

"Però això no és excusa per dinamitar els ponts de diàleg que permetin crear un clima de distensió [...]. Depèn del president Rajoy. La part catalana ha donat moltes mostres d'aquesta voluntat. Mariano Rajoy ha de decidir si vol fer política amb majúscules o refugiar-se en la comoditat de no fer res", conclou Mas.