El líder de Podem, Pablo Iglesias, va tornar a causar la polèmica en el debat d'investidura amb un discurs en què va reivindicar les protestes als carrers per defensar les institucions davant els "antisistema" del Parlament. "Hi ha més delinqüents potencials en aquesta Cambra que allà fora", va dir. La frase d'Iglesias va provocar els escarafalls de molts dels diputats des dels seus escons, i fins i tot la interrupció de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que en un intent de posar ordre va recordar al secretari general de Podem la seva obligació de respectar l'"honor" de tots els parlamentaris.

"Em dec a l'honor de la meva pàtria i dels ciutadans d'aquest país, i no d'aquesta Cambra", va respondre Iglesias, que, entre les protestes de bona part de l'hemicicle, es va atrevir a fer broma afirmant que podria ser "divertit" que alguns diputats del Congrés demanessin un torn de paraula en haver-se donat per al·ludits quan va parlar de "potencials delinqüents".

Poc després els va posar fins i tot noms i cognoms recordant els escàndols que han esquitxat els diputats del PP Pedro Gómez de la Serna, Vicente Martínez Pujalte i l'exministre José Manuel Soria.

El líder de Podem va pujar a la tribuna en una situació molt diferent a la d'investidures anteriors, reclamant per a Units Podem el paper d'"oposició real" i "de veritat", una vegada que el PSOE lliurarà el Govern a Rajoy, i fent bandera de les mobilitzacions a favor de l'habitatge, la sanitat i l'educació públiques, i del dret dels sindicats a convocar una vaga general contra una reforma laboral.

"No s'ha de tenir por dels ciutadans que surten als carrers a defensar les institucions" davant dels que les converteixen en els seus masos privats, va continuar Iglesias, que va qüestionar la participació d'exministres de PP i PSOE, com Josep Borrell, en consells d'administració de les grans empreses, el que va qualificar de "corrupció legalitzada".

El líder de Podem va criticar les polítiques del PP, al qual va prometre que sempre els tindrà davant i va marcar distàncies entre "la triple aliança" de PP, PSOE i Ciutadans que lliurarà el Govern a Rajoy, i la seva formació, a la qual va definir com una força política d'ordre.

Orgullós del seu partit

Es va mostrar orgullós que Podem "no se sotmeti" lliurant el Govern al PP en un context històric com aquest, en el qual, segons la seva opinió, s'ha posat fi al sistema del turisme entre socialistes i populars i al règim del 78. El que també va lamentar és que aquest acord hagi deixat fora les nacions sense Estat d'"aquest país plurinacional, els menors de 45 anys i les grans ciutats". "El temps posarà cadascú al seu lloc", va advertir el secretari general de Podem, al qual Mariano Rajoy va instar a interioritzar la victòria electoral del Partit Popular i assumir que van ser els populars i no la formació que ell lidera els que van guanyar els dos últims comicis i tenen per tant ara la "raonable" oportunitat de formar govern.