Les activitats d'oci extraescolar amb menors de 18 anys que es facin a Catalunya -campaments, rutes, colònies, campus esportius o casals- hauran d'augmentar la ràtio de monitors per cada nen i incrementar la seguretat dels menors, segons un decret que entrarà en vigor dimarts que ve, 1 de novembre.

El decret, publicat el passat 7 de juliol al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) en substitució de l'actual normativa en matèria d'educació en l'oci, que està vigent des de 2003, havia d'aplicar-se el mes de juny passat, però es va ajornar per no perjudicar el desenvolupament de les activitats d'aquest estiu i donar temps a les associacions, entitats i empreses per adaptar-se a la nova normativa.

A més de les activitats d'oci, en què ha ampliat el seu abast fins a incloure les activitats amb menors de 3 anys, el decret regula també activitats esportives com casals i campus esportius o rutes esportives, i equipara les seves ràtios i nombre de dirigents amb els d'activitats en l'oci.

L'augment en la ràtio de monitors per nen és una altra de les novetats del decret, que a partir d'ara especifica una ràtio d'un titulat per cada vuit participants per a les activitats amb menors de 3 anys, converteix en obligatori que hi hagi dos monitors com a mínim en les activitats amb menors de 16 i augmenta el nombre de dirigents que han de tenir la titulació de monitors.

La nova normativa també ha creat el càrrec de personal de suport logístic, que haurà de ser major d'edat, per diferenciar-ho de l'equip de dirigents, i el Registre Oficial de Professionals d'Educació en l'Oci de Catalunya, on serà imprescindible estar inscrit de cara a acreditar la titulació de monitor.

Aquest augment en els nivells d'atenció i seguretat les converteix en "unes normes més generoses", ha afirmat, en declaracions a Efe, el cap d'estudis de l'escola Mirall per a educadors en l'oci, Raül Cabús, que també ha assenyalat que, de tota manera, a les activitats d'oci "sempre hi van tots els monitors que poden, i més quan es tracta de rutes per la muntanya".

Les noves mesures no afecten el contingut essencial dels cursos de les escoles per a educadors, ha apuntat Cabús, que ha confirmat que les línies de les classes a la seva escola "es mantindran", i que l'únic canvi serà que "en la classe on treballem el decret, passarem del 2013 al del 2016".

D'altra banda, el decret ha ampliat l'obligatorietat de notificar les activitats a la Direcció General de Joventut (DGJ), situant-la en què tinguin més de dues nits de durada mitjançant una inscripció electrònica una setmana abans de començar l'activitat, un procés que "s'ha facilitat" gràcies a la seva completa informatització, ha assegurat Cabús.

Aquestes notificacions permetran que el sistema d'alerta de la DGJ i el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) puguin atendre amb rapidesa les situacions de risc que es donin en una activitat d'oci amb menors d'edat.

L'entitat organitzadora de les activitats també disposarà d'una fitxa de salut de tots els participants menors d'edat on constin les dades actualitzades de l'estat de vacunació, possibles impediments físics o psíquics, malalties cròniques, medicació o règims alimentaris.

El 2015, la DGJ va registrar un total de 5.514 activitats d'educació en l'oci, 2.986 de les quals van estar a càrrec d'entitats i associacions d'educació en l'oci censades en la DGJ, mentre que les 2.528 restants van ser organitzades per diversos tipus d'entitats entre les que hi ha ajuntaments, empreses i associacions de mares i pares.

En aquestes activitats van participar un total de 279.927 persones, de les quals 245.644 eren joves menors de 18 anys i 34.283 eren dirigents (monitors i directors de temps lliure), que es van repartir entre cases de vacances (53%), colònies (21%), acampades (16%), rutes (8%) i camps de treball (2%).