L'expresident del govern Adolfo Suárez va admetre durant una entrevista l'any 1995 que es va plantejar convocar un referèndum específic sobre la monarquia, però no ho va fer perquè les enquestes que manejava donaven avantatge als partidaris d'una república, cosa que no desitjava.

En una conversa fins ara inèdita amb la periodista Victoria Prego que aquest divendres emetrà La Sexta, Suárez, considerat com el gran impulsor de la Transició, admet que els líders estrangers pressionaven perquè se celebrés un referèndum i explica que era Felipe González qui els aconsellava que ho fessin.

La confessió de Suárez va tenir lloc durant una entrevista per a la televisió, però en un a part. De fet, l'expresident arriba a tapar el micròfon amb la mà perquè no quedi gravat, encara que no ho aconsegueix. Aquesta part, en qualsevol cas, no ha estat emesa fins ara. "La major part dels caps de govern estrangers em demanaven un referèndum sobre monarquia o república", assegura en aquesta conversa Suárez. "Clar, i això era perillosíssim en aquest moment", argumenta, i revela: "Feia enquestes i perdíem".

Per això, va buscar la fórmula d'evitar el referèndum i la va trobar en la Llei per a la Reforma Política, aprovada en referèndum el 15 de desembre de 1976. "Jo vaig incloure la paraula Rei i la paraula monarquia en la Llei... i així vaig dir que havia estat sotmès a referèndum", admet l'expresident.