21 de novembre de 2016
21.11.2016

El Suprem confirma la suspensió a Santiago Vidal per haver redactat una Constitució catalana

El tribunal vota dividit a favor de mantenir la pena de tres anys per a l'actual senador d'ERC

21.11.2016 | 19:12
El jutge i senador d´ERC, Santiago Vidal.

El Tribunal Suprem ha confirmat aquest dilluns la sanció de tres anys de suspensió que el Consell General del Podem Judicial (CGPJ) va imposar el 26 de febrer del 2015 a l'exjutge de l'Audiència de Barcelona i actual senador d'ERC Santiago Vidal per haver redactat una constitució catalana.

Els magistrats confirmen la validesa de la suspensió per una "falta molt greu" consistent en una "ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials". Rebutgen d'aquesta manera el recurs que havia interposat Vidal. La decisió no ha estat unànime i posa al descobert la divisió al sí del tribunal. S'ha adoptat per 21 vots a favor i 11 en contra. Els magistrats que han quedat en minoria han anunciat la seva voluntat de presentar vots particulars.

El Suprem confirma d'aquesta manera la sanció adoptada pel CGPJ, que va decidir suspendre per tres anys Santiago Vidal per 12 vots contra 9. Entre els partidaris de castigar Vidal hi havia el president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes. Aquest dimarts han desestimat el recurs de cassació que va interposar Vidal on argumentava que el CGPJ va actuat motivat per "criteris ideològics i polítics" i no jurídics, i assegurava que el jutge promotor de l'acció disciplinària del CGPJ, Antonio Fonseca-Herrero, va actuar fora del termini que estableix la llei per impulsar una sanció.

La sentència del Tribunal Suprem arriba després mesos de discussió en què els magistrats d'aquest tribunal han evidenciat les seves diferències en diversos plens, fins al punt que han arribat a redactar dues ponències alternatives i de signe contrari. Vidal ja ha advertit que una sentència contrària a la seva petició el portaria a presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional i a elevar el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2019 a Catalunya

Calendari Laboral 2019 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2019/20