Un jutge d'Alacant ha condemnat dos menors a pagar una indemnització de 2.828 euros a una companya de classe a la qual van humiliar amb missatges sexuals vexatoris i ofensius a través d'un grup de Whatsapp. Com a conseqüència dels fets, la víctima, també menor, va sofrir un trastorn per estrès postraumàtic que persistia quatre mesos després.

Els fets van succeir el maig del 2014 quan els dos nois van escriure en el grup del que formaven part altres companys de classe missatges contra la víctima del tipus "passa foto cul", "tu la xupes?", "t'agraden els 69?", sense el consentiment de la menor al·ludida i amb insinuacions i referències de contingut sexual, en algun cas amb caràcter vexatori i humiliant.

La nena es va donar de baixa del grup però a les poques hores la van tornar a agregar. En aquesta ocasió, els dos nois van fer al·lusió al seu color de cabell i un d'ells va penjar un àudio, gravat per una tercera persona, en el qual s'escoltava la paraula "putilla".

Els dos nens van ser condemnats pel Jutjat de Menors número 3 d'Alacant el març del 2016 per un delicte de tracte degradant. El jutge els va imposar nou mesos de tasques socioeducatives, entre 20 i 40 dies de treballs en benefici de la comunitat i l'obligació de pagar a la víctima una indemnització de 2.828 euros, quantitat a la qual haurien de fer front els seus pares com a responsables civils directes.

Els condemnats van apel·lar aquesta sentència davant l'Audiència Provincial d'Alacant. Reconeixien l'autoria dels missatges, però la seva defensa entenia que els fets no eren constitutius d'un delicte de tracte degradant sinó d'una falta de vexacions recollida en un article, el 620 del Codi Penal, que havia estat derogat.

En la seva resolució, la Sala estima parcialment aquest recurs ja que entén que perquè l'acció degradant sigui considerada atemptat a la dignitat "requerirà una conducta continuada" o bé "una intensitat lesiva per a la dignitat suficient".

En aquest cas, els fets es van produir entre la matinada i les primeres hores del matí d'aquest mateix dia, per la qual cosa l'Audiència no aprecia una conducta continuada en el temps. A més, sense negar el "caràcter menyspreador i humilant" dels missatges, la sentència explica que les frases "en si mateixes considerades, tampoc poden enquadrar-se en aquests actes que la jurisprudència considera que puguin ocasionar el resultat típic de tracte degradant".

Així, l'Audiència Provincial d'Alacant estima parcialment el recurs dels dos menors i qualifica els fets d'una falta de vexacions. Com a tal infracció va quedar despenalitzada després de la després de la reforma del Codi Penal de 2015, la Sala es veu abocada a absoldre als dos menors, als qui retira la sanció penal. Manté, no obstant això, la responsabilitat civil, que els obliga a pagar a la víctima més de 2.800 euros.