El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat com a investigat el 12 gener Oleguer Pujol, el menor dels set fills de l'expresident català Jordi Pujol, a l'assumir la investigació que va obrir el jutge Santiago Pedraz per delictes de blanqueig.

De la Mata ha citat a més el dia 11 de gener Javier i Gabriela de la Rosa Misol (fills de l'empresari català Javier de la Rosa), així com a José Luis i José María Villalonga, tots ells com a investigats en relació amb l'ocultació de les comissions d'11,5 milions que van rebre per una operació de compravenda d'oficines del Banc Santander.

En l'acte en el qual accepta assumir la investigació a Oleguer Pujol, De la Mata considera que existeix connexió entre la seva investigació a l'expresident català, la seva dona, Marta Ferrusola, i cinc dels seus fills i la de Pedraz a Oleguer, de manera que acumular-los en una sola causa resulta "no només funcional, sinó també necessari".

Acorda citar aquestes cinc persones i dues més -els holandesos John Willekes MacDonald i Jacob Broers- per l'"operativa d'ocultació i blanqueig de les comissions que van ser cobrades" amb motiu de l'operació de compravenda de 1.152 sucursals del Santander el 2007, "mitjançant la utilització d'estructures societàries radicades en tercers països i la subcontractació en cadena dels serveis".

Gràcies a aquest entramat d'empreses en paradisos fiscals que Oleguer i el seu soci van usar presumptament per ocultar aquests guanys i els successius contractes d'assessoria celebrats després entre nombroses empreses per intentar justificar els pagaments, els investigats van aconseguir, segons el jutge, enganyar Hisenda.

En una complexa operativa, aquestes comissions es van camuflar amb contractes d'assessoria entre Sun Capital i dues empreses radicades al paradís fiscal de les Illes Verges britàniques: Ard Choille, vinculada a Oleguer Pujol, i Marway, relacionada amb els germans De la Rosa. Aquestes dues empreses estaven al seu torn controlades per ITPS Group, societat de la Haia propietat dels dos holandesos citats mitjançant comissió rogatòria al seu país.

Segons detalla el jutge, Ard Choille va rebre 6,8 milions d'euros de Sun Capital, mentre que Marway va percebre 5,5 milions més, diners que després van passar, en el primer cas, a l'empresa d'Illes Verges Aegle Internacional, de Pujol i Iglesias, i, en el segon, a les societats del mateix paradís fiscal Barcem i Davenport Trading, de Gabriela de la Rosa i de l'empresari José María Villalonga.

En el cas de Barcem, que després va passar a ser de Javier de la Rosa fill, les seves accions estaven custodiades per Mossfon Trust, del despatx panameny Mossak Fonseca, i va obrir el 2008 un compte a Guernsey (Illes del Canal) en el qual va dipositar 2,2 milions, per després transferir 2,1 milions a una entitat Suïssa.

Javier de la Rosa, que es va negar a comparèixer davant la comissió d'investigació del cas Pujol al Parlament, va arribar a ser definit com a "empresari model" per l'expresident català Jordi Pujol i ha ingressat a la presó en tres ocasions per sengles casos de corrupció, entre ells el del Grand Tibidabo.

En l'acte en el qual De la Mata accepta la competència per investigar Oleguer, afirma que existeix connexitat amb la causa que porta contra els Pujol per les pautes comunes de comportament dels membres de la família, l'assignació de rols i la distribució o repartiment de quantitats multimilionàries entre tots ells en comptes a l'estranger.

Tot això, diu el magistrat, revela existència d'"un patró de comportament reiterat durant anys que apunten elements bàsics d'una organització amb perfils definitius que estan encara sota investigació i pendents de qualificar".

El jutge afirma que els membres de la família "han estat orquestrant durant anys una estratègia compartida i coordinada per desenvolupar diferents negocis econòmics, generar rèdits, ocultar-los i distribuir-los entre tots d'acord amb criteris establerts per aconseguir el rentat dels actius aconseguits".