El tinent d´alcalde de Gata (Marina Alta) i membre de Podem en aquest municipi valencià Jaume Monfort ha denunciat a través de les xarxes socials un presumpte cas de discriminació lingüística del qual hauria estat víctima quan agents de la Guàrdia Civil li van recriminar que se´ls adrecés en valencià. Els fets, segons ha explicat el mateix regidor en un vídeo publicat al seu compte oficial de Twitter, van tenir lloc el 6 de desembre, dia de la Constitució, quan s´hauria dirigit en la seva llengua a una parella de la Guàrdia Civil per advertir-los que havien aparcat el vehicle policial en un lloc no autoritzat.

Aquell dia, explica Monfort al vídeo, "les persones que suposadament haurien de vetllar per garantir els meus drets tractaven de furtar-me´ls". Exposa aleshores que una parella de Guàrdia Civil del seu poble el va "increpar i vexar pel fet de parlar-los en valencià".

Segons Monfort, li van repetir "en vàries ocasions que estàvem a Espanya i que havia de parlar-los en espanyol". El tinent d´alcalde, regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible del municipi, s´hi va negar i, segons el mateix relat, la parella de la Guàrdia Civil li va demanar el DNI i va prendre nota de les seves dades.

Al vídeo Monfort afegeix que posteriorment, "la setmana passada", ha sabut que la Guàrdia Civil hauria obert una nota interna acusant-lo "perquè, segons ells, els vaig parlar malament pel fet d´usar el valencià".

El tinent d´alcalde de Gata ha condemnat una actitud "més pròpia de la dictadura franquista" i ha demanat "al govern" que implementi els mecanismes "necessaris" per garantir els drets de les persones valencianoparlants a utilitzar la seva llengua. També ha desitjat "que la Guàrdia Civil de Gata rectifiqui".

Monfort ha rebut el suport del líder de Podem, Pablo Iglesias, que en una piulada escrita en català ha dit: "Igualtat també és respectar totes les llengües. Pels drets lingüístics dels pobles #ValenciàNoÉsDelicte. Ànim i força company".