Almenys 30 persones han mort aquest dimarts i 80 han resultat ferides en un doble atemptat suïcida als voltants del Parlament afganès, a l'oest de Kabul, han informat fonts oficials.

"Desafortunadament fins ara hem rebut 30 morts i 80 ferits en diversos hospitals, estem encara treballant en els detalls", ha indicat a Efe el portaveu del Ministeri de Salut Pública, Wahidullah Majroh.

El doble atemptat suïcida s'ha produït al voltant de les 16.00 hora local (11.30 GMT) a l'àrea de Dar-ul-Aman, on es troben el Parlament afganès i la seu del Directori Nacional de Seguretat (NDS, en anglès), la principal agència d'intel·ligència afganesa.

El director del departament d'Emergències del Ministeri d'Interior afganès, Homayoon Aini, ha explicat que "un atacant suïcida ha detonat la seva armilla explosiu just als afores de l'edifici A-Haqqi del Parlament (a dos quilòmetres de la seu principal) i ha estat seguit per un segon atac suïcida amb cotxe bomba".

El portaveu de la Policia de Kabul, Basir Mujahid, ha confirmat a Efe que dos talibans han detonat els seus explosius a la carretera principal de Dar-ul-Aman prop de l'edifici annex del Parlament en què un "gran nombre de compatriotes han mort i han estat ferits ", entre ells diversos membres de les forces de seguretat.

"Un autobús de transport públic, en què viatjaven ciutadans, ha estat destruït també per l'explosió", ha indicat.

El portaveu talibà Zabihullah Mujahid s'ha atribuït l'atemptat en un comunicat en què ha assenyalat que el primer anava dirigit contra un minibús que transportava empleats del NDS.

D'acord amb la versió dels insurgents, el segon atac suïcida, en el qual s'ha utilitzat un cotxe bomba, ha estat dirigit contra els membres de la forces de seguretat que havien acudit a socórrer les víctimes de la primera explosió.

El grup insurgent ha guanyat terreny des de la fi de la missió de combat de l'OTAN al gener de 2015 i controlen, segons dades de Washington, un terç del territori afganès.

Kabul ha estat l'any passat objecte de diversos atemptats de gran envergadura, inclòs un al juliol contra una manifestació de la minoria xiïta reivindicat per l'Estat Islàmic (EI) que va causar 85 morts i 400 ferits, en el pitjor atac d'aquest tipus registrat des 2001.