El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata investiga en una peça separada la procedència d'una memòria USB incorporada per la Policia al cas Pujol amb informació que va servir a la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) per fer un informe incriminatori sobre Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident.

Segons fonts jurídiques, el jutge ja ha pres declaració dins d'aquesta peça a l'excap de la Udef fins a l'abril del 2016, Manuel Vázquez; a l'inspector en cap Bonifacio Díaz Sevillano, que va ser adscrit a la Direcció Adjunta Operativa (DAO), i a un altre inspector en cap del cas Pujol. En les compareixences, Vázquez va afirmar a De la Mata que Díaz li havia lliurat el pen drive i aquest últim va dir en seu judicial que a ell l'hi havia donat Eugenio Pino, que va ser director adjunt Operatiu (és a dir, número dos de la policia) fins al juny de l'any passat, i que podria ser citat a declarar.

En principi, la policia va sostenir que aquell disc dur provenia del Jutjat d'Instrucció 14 de Barcelona, on s'investiga l'agència de detectius Método 3, però el jutge no va donar credibilitat a les explicacions i va obrir, a final del 2016, una peça separada, el caràcter secret de la qual ja s'ha aixecat.

A partir d'aquest pen drive, l'agent de la Udef encarregat del cas Pujol (fins fa unes quantes setmanes només un policia portava el cas, segons les fonts) va elaborar l'octubre passat un informe, publicat per ABC, en què afirma que des que la justícia l'investiga el més gran dels Pujol Ferrusola i la seva parella han sostret 4,4 milions d'euros a la justícia.