La Guàrdia Civil du a terme aquest dijous una operació contra el suposat finançament irregular de CDC en què s'han realitzat 18 detencions i 25 registres en relació amb tres empreses d'infraestructures públiques de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat.

Relacionades

Entre les detencions efectuades hi ha les del director del Port de Barcelona Sixte Cambra, l'exdirector i gerent de l'Hospital General de Manresa, Constantí Serrallonga, i els alts càrrecs de l'antiga CDC Francesc Sánchez i Antoni Vives.

Segons han informat a Efe fonts de l'institut armat, l'operació Pika, dirigida pel jutjat d'instrucció número u del Vendrell (Baix Penedès), a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, es dirigeix a tres empreses públiques que suposadament arreglaven contractes amb altres empreses.

Es tracta de les empreses Infraestructures.cat, Autoritat Portuària de Barcelona i Bimsa (Barcelona d'Infraestructures Municipals SA), en què agents de la Guàrdia Civil estan practicant requeriments d'informació, registres i detencions.

Les investigacions apunten que aquestes companyies adjudicaven obres públiques a d'altres empreses a canvi d'una contraprestació, presumptament el 3 per cent, que arribava a fundacions satèl·lit del partit català.

Fonts de la investigació han indicat a Efe que la majoria dels detinguts són empresaris, encara que també es preveu l'arrest d'algun exalt càrrec de la formació política, a més de registres en empreses, seus mercantils i despatxos d'advocats.

Totes les detencions i registres se centren en les províncies de Barcelona, Lleida, Girona i Madrid.

L'operació Pika és continuació de les tres fases de l'operació Petrum, desenvolupades per la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona i que investiga des de 2015 el presumpte pagament de comissions del 3 per cent a CDC a canvi d'obra pública.

Amb tot, el cas es remunta a fa una dècada quan el 2005, durant un debat al parlament català sobre l'enfonsament del túnel del Metro al barri del Carmel, el llavors president de la Generalitat Pasqual Maragall (PSOE) va etzibar al llavors líder de l'oposició Artur Mas (CiU): "Vostès tenen un problema i es diu 3%".

Les paraules de Maragall no eren més que una velada acusació que durant anys de Govern de CiU les obres públiques es gravaven amb tal percentatge en forma de comissions que servien per finançar la formació nacionalista.

Gairebé una dècada després, l'operació Petrum i ara la Pika són les últimes línies d'investigació obertes sobre aquestes suposades comissions.

L'operació té el seu origen en un presumpte cas de corrupció investigat a l'Ajuntament de Torredembarra (Tarragonès) arran de les denúncies presentades el 2013 per l'exregidor d'ERC a Torredembarra (Tarragonès) Montse Gasull.