La temperatura mitjana del mes de gener passat va ser tres graus inferior a la mitjana del mateix mes de l'any passat, segons dades de la delegació catalana de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), que ha definit el caràcter tèrmic del mes de gener com a "molt fred".

Gener va començar amb estabilitat atmosfèrica i predomini de boires, en alguns casos molt persistents, que van donar lloc a fortes contrastos de temperatures.

A les zones afectades per les boires, les temperatures diürnes no van permetre l'ascens tèrmic diürn, mentre que en les àrees lliures de núvols es van registrar temperatures màximes més altes que les que corresponen a aquesta època de l'any.

A partir del dia 13, Catalunya es va veure afectada per una massa d'aire marítima freda i, posteriorment, per una altra d'origen continental més freda i seca, que van provocar un descens significatiu de les temperatures, sobretot durant les nits.

El pic més àlgid d'aquest episodi de fred es va donar el dia 18, quan es van registrar temperatures mínimes inferiors a -15ºC i valors pròxims a zero al litoral, unes condicions que no s'havien donat des del mes de gener del 2011.

Aquest dia, les temperatures més baixes es van registrar a Llívia, on van arribar a -21,5ºC o a Barruera on van arribar als -16,6ºC.

Segons ha informat l'AEMET, a final de mes es va produir un ascens de les temperatures i en els últims dos dies es van registrar les temperatures diürnes mensuals més altes a molts observatoris com el de Barcelona, on es va arribar als 17,3ºC.