Aquest dilluns al matí ha començat a Barcelona la primera jornada del judici contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega per haver permès la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014. A continuació fem una breu cronologia dels fets més destacats de les mobilitzacions i les declaracions d'aquest dilluns:

06:00 / 06:30: Una dotzena de busos surten de diferents punts de la Catalunya central en direcció a Barcelona per participar en la concentració de suport a l'exPresident. Paral·lelament també han anat sortint expedicions de diversos punts d'arreu del país.

08:00: El President de la Generalitat Carles Puigdemont fa una declaració oficial en la que mostra el seu ple suport al seu predecessor i denuncia 'abusos per perseguir idees democràtiques' per part de l'Estat.

08:30: Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega surten del Palau de la Generalitat, on havien arribat a primera hora, en direcció al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

08:50: Una multitud espera els tres acusats en el trajecte entre la plaça de Sant Jaume i el passeig de Lluís Companys lluint estelades i amnb crits de suport als exmembres de l'executiu català.

09:05: La capçalera de la marxa passa per sota de l'Arc de Triomf, decorat amb un gran cartell amb el lema "Love democracy" penjat pels organitzadors de la marxa.

09:20: Els tres encausats arriben a les portes del TSJC amb més de 20 minuts sobre l'horari previst.

09:25: Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega ja són dins el tribunal per començar la seva declaració. La primera sessió del judici començarà amb uns 30 minuts de demora.

09:40: El ministre de Justícia Rafael Catalá titlla de 'numeret' propi d'un estat antidemocràtic la marxa d'avui.

Artur Mas, al banc dels acusats per la consulta del 9-N

Artur Mas, al banc dels acusats per la consulta del 9-N

09:50: Comença el judici contra l'exPresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega.

10:40: L'exPresident de la Generalitat Artur Mas comença a declarar davant del jutge. Només respondrà les preguntes plantejades per la seva defensa. Assegura que l'objectiu de la consulta era copsar la opinió dels ciutadans i que la votació 'no tenia vinculacions legals immediates'.

11:20: Acaba la declaració de l'exPresident Mas. Recollim aquí les seves frases més destacades. Comença la de l'exvicepresidenta Joana Ortega, també ha anunciat que només respondrà les preguntes que formuli la seva defensa. Seguidament ha al·legat que els voluntaris eren l´«ànima» de 9-N.

11.50: Irene Rigau és la tercera encausada que declara. Com Mas i Ortega, només accepta respondre les preguntes de la defensa. L'exconsellera ha dit que no va tenir consciència de desobeir el TC perquè la Fiscalia només li va demanar informació.

12.30: Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau surten del TSJC després de declarar 42, 33 i 22 minuts, respectivament, segons informa Catalunya Ràdio. A fora, han estat aplaudits novament per una multitud.