El compte enrere per a l'Assemblea Ciutadana de Podem ja està en marxa: avui a les vuit de la tarda es tanquen les votacions i el resultat es presenta incert després d'unes setmanes en què el partit morat ha quedat atrapat en un aspre debat intern sense poder escapar del seu propi laberint.

Després de no haver estat capaços d'aconseguir un acord per arribar junts a Vistalegre II, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón han fet més que evidents les seves diferències, accentuades aquests dies de campanya amb declaracions i acusacions que fan molt difícil pensar en una reconciliació a curt termini, encara que a Podem -com ells mateixos diuen- pot passar tot.

L'Assemblea Ciutadana decidirà el rumb polític i la nova direcció de Podem, i el problema pot arribar si el resultat no dóna una victòria «inequívoca» d'alguna de les candidatures que es presenten.

En aquesta nova composició del Consell Ciutadà, el màxim òrgan de direcció entre assemblees, sembla situar-se la clau.

Iglesias no ha parat d'advertir que deixarà la secretaria general si no guanyen les seves idees i el seu equip i fins i tot ha redoblat el pols en avisar que també es plantejaria deixar l'escó. No obstant això, confia a guanyar i amb un resultat clar.

Aquestes advertències han col·locat Íñigo Errejón, que també es declara optimista, en un dilema de resolució gairebé impossible. El secretari polític, que no competeix per liderar la formació morada perquè vol que Iglesias en segueixi sent el secretari general, va haver de presentar una llista a la direcció perquè no va aconseguir un acord previ, ja que el sistema de votació aprovat -el de l'equip «pablista»- obligava a associar els documents polítics a una candidatura. Errejón presenta així una llista pròpia al Consell Ciutadà, en la qual l'acompanyen els pesos pesants de l'anomenat «errejonisme», com la portaveu a l'Ajuntament de Madrid, Rita Maestre; el responsable d'Internacional, Pablo Bustunduy; la d'Igualtat, Clara Serra, i bona part dels seus col·laboradors a la secretaria política.

Iglesias, per la seva banda, duplica la seva presència en les votacions. Opta a la secretaria general amb un només adversari: el parlamentari Juan Moreno Yagüe, pròxim a Anticapitalistes, que advoca per més cotes de participació i democràcia a Podem.

Però lidera, a més, la candidatura de l'equip que presenta a la direcció, Podem per a Totes, en la qual té els seus col·laboradors més pròxims, com Irene Montero, Rafael Mayoral, Gloria Elizo i en la qual s'ha integrat també l'economista Vicenç Navarro.

D'aquesta manera, Iglesias, en aquest lloc de número u, mesurarà les seves forces directament amb Errejón, cap de la llista de Recuperar la Il·lusió, que ja ha dit que assumeix els costos de defensar les seves idees i que estarà on el situï la militància.

La tercera llista en què caldrà posar la mirada és en els Anticapitalistes. Tampoc presenten candidat a la secretaria general i porten al capdavant l'eurodiputat Miguel Urbán, juntament amb noms com el de l'alcalde de Cadis, José María González.