Els dos holandesos imputats per haver ajudat Oleguer Pujol, fill petit de l'expresident català, a ocultar diners mitjançant un entramat internacional s'han negat avui a respondre al jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que s'ha traslladat expressament a la Haia per prendre'ls declaració.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, Jacob Broers i John Willekes MacDonald s'han acollit al seu dret a no declarar quan se'ls ha informat que figuren en la causa en condició d'investigats, al·legant que es vulneraven els seus drets perquè no havien vist el contingut de la investigació.

Així, han expressat la seva intenció de col·laborar amb la justícia espanyola, però no ho faran fins que puguin analitzar les diligències del cas, en què se'ls atribueix haver ajudat Oleguer Pujol a crear un entramat d'empreses a l'estranger per ocultar comissions milionàries que hauria obtingut en una operació immobiliària.

Es tracta de la compravenda el 2007 de 1.152 sucursals del Banc Santander, de manera que el benjamí dels Pujol va rebre suposadament 2,6 milions d'euros per intermediar en l'operació, diners l'origen dels quals investiga la Fiscalia Anticorrupció.

reses en paradisos fiscals, Oleguer Pujol i el seu exsoci Luis Iglesias, que va cobrar altres 2,6 milions, van amagar aquests guanys mitjançant una complexa operativa camuflant-les amb contractes d'assessoria entre Sun Capital (el fons que va comprar les oficines i en què ells participaven) i l'empresa Ard Choille, controlada per ITPS Group, societat de la Haia propietat dels dos holandesos citats.

Així, Ard Choille va rebre 6,8 milions d'euros de Sun Capital, diners que després va passar a l'empresa d'Islas Vírgenes Aegle Internacional, de Pujol i Iglesias.

La citació dels dos ciutadans holandesos s'ha produït després d'una ronda de declaracions de tots els qui van cobrar comissions d'intermediació -per un valor total d'11,5 milions- en aquesta operació, entre ells Oleguer Pujol i Luis Iglesias, així com els empresaris Javier de la Rosa fill i José Luis Villalonga pare i fill.

Pujol i els empresaris van afirmar al jutge que han regularitzat ja amb Hisenda tots els diners, i Iglesias va dir, de la seva banda, que ell no havia de declarar-ho a Espanya perquè era resident al Regne Unit.

El jutge els imputa a tots delicte fiscal i blanqueig de capitals, aquest últim delicte competència de l'Audiència Nacional i referit a la possible procedència il·lícita dels diners que va fer servir Oleguer Pujol en l'operació.

Segons la Fiscalia, el petit dels Pujol-Ferrusola va usar diversos milions d'euros en operacions de tipus immobiliari que podrien procedir de comissions obtingudes pel seu pare quan era president de la Generalitat d'empreses adjudicatàries de contractes públics.