El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, ha suggerit que permetre l'ampliació de la vida laboral per sobre dels 67 anys tindria efectes positius sobre la sostenibilitat financera del sistema de la Seguretat Social.

En la seva compareixença a la Comissió del Pacte de Toledo del Congrés, Linde ha indicat que prolongar l'edat de jubilació fins als 67 anys és una opció que es justifica per l'augment de l'esperança de vida, el retard en l'entrada en el món laboral, la menor necessitat física que requereixen la majoria de treballs en l'actualitat i la millora de les condicions físiques en edats més avançades.

"Qualsevol mesura encaminada a desincentivar la jubilació anticipada i permetre l'ampliació de la vida laboral per sobre dels 67 anys tindria efectes positius sobre la sostenibilitat financera del sistema", ha assenyalat.

Ha afegit que alguns països han optat per incloure també en els seus mecanismes de sostenibilitat un enllaç automàtic entre l'esperança de vida i l'edat a la qual es permet la jubilació.

Altres països -ha puntualitzat- ho han emmarcat en un sistema de comptes nocionals contribució definitiva.

Sobre aquest model ha afirmat que té alguns avantatges per millorar la transparència del sistema.

Precisament, Linde ha demanat que se subministri als ciutadans tota la informació necessària sobre la seva futura pensió perquè els permeti prendre una decisió sobre el seu estalvi.

D'altra banda, ha explicat que també es podria plantejar estendre el paper de l'estalvi per a la jubilació, de manera que permeti complementar els recursos del sistema contributiu públic amb l'acumulació d'actius financers amb què suplementar les futures pensions públiques.

No obstant, ha puntualitzat que mecanismes de capitalització són complexos i requereix una anàlisi prèvia per veure com s'implanta, si és voluntari o obligatori i la rendibilitat que pot oferir.