L'exlehendakari i candidat a dirigir el PSOE, Patxi López,va proposar ahir que un secretari general socialista que hagi estat triat per la militància només pugui ser destituït pels militants mitjançant una consulta. Durant la seva intervenció en una trobada amb diverses desenes de militants a Almeria, López va dir que, si un secretari general «perdés la confiança i fos censurat pel Comitè Federal», ha de ser obligatòria que aquesta censura sigui ratificada «en una consulta a la militància».

El candidat va sostenir que les primàries són un «avenç» que millora la qualitat del «sistema democràtic intern» i que dins d'aquest sistema és «fonamental» que es produeixi un contrast d'idees, models i projectes.

«Per això, els debats entre els diferents candidats haurien de formar part intrínseca d'aquest procés», va defensar, i després va sol·licitar als seus «possibles» rivals que, juntament amb ell, s'ofereixin a participar en debats públics en què contrastin davant la militància les seves propostes.

López va dir que el PSOE està enmig d'un procés «fonamental» i es va comprometre a defensar el dret dels militants a ser escoltats.

«Per això, primàries sí i primàries fins al final. Per això no em retiraré com pretenen alguns i no faré arranjaments per dalt que abandonin els de baix», va dir el candidat, que ahir a la tarda havia de participar en un altre acte a Huércal-Overa (Almeria).

D'altra banda, es va comprometre a «buscar la integració» en una direcció que «sumi idees i voluntats» dels socialistes d'altres «opcions diferents de la seva si és triat secretari general, i va afirmar que si no guanya les primàries es posarà al servei de la directiva triada.

«No encoratjaré cap intent d'organitzar i exercir l'oposició interna a la nova secretaria general», va assegurar López, que va prometre «col·laboració i lleialtat, una cosa que ens ha faltat, i molt, en els últims anys».