L'expresident del govern italià Matteo Renzi va formalitzar ahir la seva dimissió com a secretari general del Partit Demòcrata (PD) i es va iniciar així un congrés del partit amb l'amenaça d'escissió d'alguns dels seus membres. Les dures paraules de Renzi durant l'assemblea no van calmar les aigües entre la part més crítica del PD i cap al final de la reunió, per sorpresa, el diputat Roberto Speranza i els presidents de la regió de la Toscana, Enrico Rossi, i de l'Apúlia, Michele Emiliano, van afirmar que l'exsecretari havia «forçat una escissió».

«És clar que és Renzi qui ha triat el camí de l'escissió, i ha assumit així una responsabilitat gravíssima», van acusar en un comunicat conjunt Speranza, Rossi i Emiliano, considerats els líders de l'ala crítica. Van lamentar que ningú no havia fet cas de les qüestions polítiques plantejades i, sobretot, van criticar que Renzi no realitzés una intervenció final per respondre a les seves peticions.

El comunicat va caure per sorpresa després que s'hagués pensat que s'havia obert un període de mediació i ara s'espera conèixer quins seran els següents passos d'aquests dissidents.

L'assemblea havia conclòs després de sis hores de debats amb el president del PD, Matteo Orfini, que va anunciar que quedava «formalment convocat el congrés» amb el nomenament d'una comissió de garantia demà que segueixi els treballs que duraran fins a quatre mesos.

En aquest temps es prepararà el camí que cal fer, com ja ha ocorregut en altres ocasions, per unes primàries en què es triarà el nou secretari del PD. L'assemblea del partit que es va fundar el 2007 va iniciar-se amb la intervenció de Renzi, que va justificar la seva decisió d'abandonar la secretària general després de la situació que es va crear després de la derrota en el referèndum constitucional.