El vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, va expressar ahir a Brussel·les el «compromís fort» del president, Donald Trump, amb l'OTAN i de continuar la cooperació amb la Unió Europea (UE), deixant clar que els aliats han de contribuir més a la aliança.

«El meu missatge és que els EUA està compromès a continuar la seva associació amb la UE. Vull deixar això molt clar. Entenem la relació entre les nostres economies, entenem la profunda herència dels Estats membres i la UE amb el poble dels EUA», va declarar Pence en l'única roda de premsa que va oferir ahir a Brussel·les, després del seu pas el cap de setmana per la Conferència de Seguretat de Munic.

«Busquem les maneres aquesta setmana de garantir als líders nostre compromís amb la cooperació en curs, i mantenir aquesta associació en els propers anys», va indicar, quan li van preguntar explícitament per si l'Administració Trump s'oposa que es desintegri més la UE després de la sortida del Regne Unit. Minuts abans, Pence havia assenyalat a la seu de l'OTAN que «respectem la determinació del poble de la Gran Bretanya, tal com ho van manifestar en el brexit, i respectem l'opinió del poble de la UE».

Pence va iniciar la jornada a Brussel·les enfocada a tranquil·litzar els europeus sobre que els EUA segueix sent un soci fiable, amb sengles trobades amb l'alta representant de la UE per a la Política Exterior, Federica Mogherini; el president del Consell Europeu, Donald Tusk, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. «Tots necessitàvem veritablement aquesta reunió», va reconèixer Tusk, després de declaracions passades de Trump en què va anomenar «obsoleta» a l'OTAN i, a la UE, un «consorci». El polític polonès va cridar a preservar la unitat d'Occident i va recalcar, en una declaració a la premsa al costat de Pence, que «al nostre continent, en aquest sentit, no hem inventat res millor que la UE». En aquesta línia es va pronunciar el primer ministre belga, Charles Michel, en un sopar de treball amb Pence en el qual li va manifestar el rebuig a la fragmentació de la UE.

Per la seva banda, Juncker va dir que «no és moment de dividir la UE i els EUA», ni tampoc «que Europa es divideixi a si mateixa en antigues categories provincials nacionals, sinó que romangui unida davant assumptes globals».

En el terreny comercial, amb la continuació de la negociació d'un tractat de lliure comerç i inversions (TTIP) entre la UE i els EUA en suspens, Pence va parlar d'un «renovat compromís» però va alertar que «mantenir i reforçar la nostra vitalitat econòmica requerirà eleccions dures però necessàries».