El govern del president Donald Trump va establir les noves directrius de control migratori als EUA, entre les quals accelerar el procés de deportació d'immigrants indocumentats i contractar 15.000 nous agents migratoris. Entre les directrius, signades pel secretari de Seguretat Nacional, John Kelly, hi ha la contractació de 10.000 nous agents per al Servei d'Immigració i Control de Duanes (ICE) i 5.000 més de l'Oficina de Duanes i Fronteres (CBP).

«L'auge de la immigració il·legal a la frontera sud ha sobrepassat les agències i els recursos federals i ha creat una significativa vulnerabilitat a la seguretat nacional dels EUA», s'estableix en les directrius. Així mateix, s'especifica un canvi en les polítiques, ja que no només es perseguirà els immigrants indocumentats amb càr-recs criminals violents, sinó també aquells que hagin «abusat» dels beneficis públics o que, «segons el parer d'un agent d'immigració, puguin suposar un risc per a la seguretat pública i la seguretat nacional».

El Departament de Seguretat Nacional, afegeix, «ja no eximirà classes o categories» d'estrangers indocumentats d'«una potencial aplicació de la llei», és a dir, d'una deportació. Això suposa un notable canvi respecte a les directrius marcades durant l'anterior govern de Barack Obama, que ordenava no dur a terme aquestes deportacions basant-se en violacions menors de la llei, com ara conduir sense llicència o tenir un llum trencat del cotxe.

D'altra banda, l'executiu de Trump atorga més capacitat legal als agents migratoris federals, i permetrà que agents estatals o locals puguin sumar-se a aquestes tasques de control migratori.

En tot cas, el govern de Donald Trump eximeix els joves indocumentats -anomenats «somniadors»- que van arribar als EUA com a menors d'edat de les deportacions. En el document del Departament de Seguretat Nacional s'especifica que aquests joves indocumentats «no» es veuran afectats per les noves ordres de l'agència federal.

El Programa d'Acció diferida (DACA), impulsat pel govern de Barack Obama el 2012, ha permès frenar la deportació de 750.000 «somniadors». Malgrat prometre durant la campanya electoral que derogaria aquest programa, la setmana passada Trump va reconèixer en roda de premsa que «és un dels temes més difícils» amb què s'enfronta i va assegurar que l'encararà «amb cor».

Aquest programa permetia als joves frenar la seva deportació, obtenir un permís de treball i una llicència de conduir, encara que establia que per seguir gaudint d'aquests beneficis els joves havien de renovar el permís cada dos anys.

«La situació és molt dura perquè estimo aquests nois, alguns d'ells són totalment increïbles. Tinc fills i néts», va destacar el president nord-americà. D'aquesta manera, el programa aconsegueix mantenir-se al marge de l'agressiu pla de reforç de control migratori i acceleració de deportacions d'immigrants indocumentats.

D'altra banda, el president dels EUA va afirmar que l'antisemitisme és una cosa «horrible» que «s'ha d'acabar», i va condemnar les recents amenaces contra centres jueus de tot el país.

En acabar la seva visita al Museu d'Història i Cultura Afroamericana, el president dels Estats Units va oferir una breu compareixença davant la premsa en què va afirmar que les amenaces contra centres jueus de tot el país són «doloroses» i un recordatori de tota la feina pendent per «eradicar l'odi». Trump va rebre crítiques per no haver condemnat de manera explícita l'antisemitisme en diverses compareixences públiques anteriors.