L'expresident de la Generalitat Artur Mas va assegurar ahir que veu un acord entre Catalunya i l'Estat «més lluny que el cim de l'Everest» i va assenyalar que, en cas de rebre una oferta de més autonomia, aquesta hauria de ser votada en referèndum juntament amb l'opció de l'Estat català, per la qual ha apostat.

Mas, aclamat per 1.800 persones en una conferència a Sant Sebastià, no va esmentar terceres vies ni es va referir en cap moment a la reunió mantinguda pel president del govern, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Carles Puigdemont, sinó que va defensar la celebració aquest any d'un referèndum per la consecució d'un Estat català.

L'expresident va oferir una conferència al Kursaal de Sant Sebastià juntament amb l'exlehendakari Juan José Ibarretxe, a la qual va assistir un nombrós grup de dirigents dels partits nacionalistes bascos i personalitats de la societat d'Euskadi.

En la seva al·locució, que va començar amb tot l'auditori dret aclamant Mas entre crits a favor de la independència, el president del PDeCAT va explicar que si Catalunya rebés una oferta de l'Estat per aprofundir en la seva autonomia, una hipòtesi que considera «molt llunyana», l'esmentada proposta hauria de ser votada en referèndum pels catalans, però sempre al costat d'una altra a favor de la independència. «Que la gent escollís entre independència i una oferta de més autonomia», va defensar Mas, que va opinar que «no tindria sentit» que amb un Parlament català que té «majoria absoluta» a favor de la independència, aquesta opció no es pogués «posar com a alternativa». «No hem fet tot el que hem fet per a l'últim moment abandonar», va emfasitzar.

Mas va utilitzar una metàfora expressada prèviament per Ibarretxe -que va dir que el seu pla va posar el camp base i els catalans són ara al camp 3 de l'Everest-, per explicar que la possibilitat d'un acord amb l'Estat és «llunyana», alhora que va augurar una situació de «tensió» per la convocatòria aquest any d'un referèndum a Catalunya, que entén «fonamental». Mas va desgranar les claus del procés sobiranista i les seves principals fites, i va argumentar que aquest itinerari té una part de «reacció» a les «agressions» a Catalunya.