Un potent verí, identificat com a VX i catalogat com a arma química, va causar la mort a Malàisia de Kim Jong-nam, germà gran del líder nord-coreà, Kim Jong-un, van revelar ahir les autoritats, que investiguen com el verí va arribar al país.

El departament de Química de la Policia Local va assenyalar en un informe preliminar, citat per les autoritats, que van trobar rastres de l'esmentat agent nerviós a la cara i ulls del mort. Un grup d'agents va rastrejar ahir els llocs on les dues sospitoses detingudes pel crim van manipular el VX abans de refregar amb el tòxic en un mocador la cara de Kim Jong-nam el 13 de febrer passat a l'aeroport de Kuala Lumpur. L'inspector general de la Policia, Khalid Abu Bakar, va afirmar que una de les dones sota custòdia va tenir «vòmits» i altres símptomes d'enverinament després del succeït.

Tot i això, el cap policial va afirmar que no hi ha perill per als usuaris de la terminal 2 on va ocórrer l'incident.

«Encara no ho sabem (si el VX va ser fabricat o introduït al país). Intentem esbrinar-ho, però si va ser una quantitat molt petita, hauria estat difícil de detectar», va apuntar l'oficial als mitjans, informa el diari The Star.

El VX, considerat arma química per l'ONU, és un líquid oliós incolor, que no fa olor, ni té gust, i és considerat un dels agents nerviosos sintetitzats més letals. Kim Jong-nam va morir anant cap a l'hospital poques hores després de ser enverinat per aquesta arma química, utilitzada en la guerra entre l'Iraq i l'Iran en la dècada de 1980 i la producció de la qual és prohibida. Les autoritats malàisies continuen identificant la víctima com un «ciutadà nord-coreà», a l'espera que un familiar reclami el cadàver per acarar l'ADN.

El govern de Corea del Sud ha insistit des del primer moment que Kim Jong-nam va ser assassinat pel règim de Pyongyang, i va qualificar el crim com un «acte terrorista».