El fiscal del cas Nóos, Pedro Horrach, no recorrerà contra les mesures cautelars imposades a Iñaki Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres, però sí que proposarà a la Fiscalia del Tribunal Suprem que recorri contra la sentència d'aquesta causa perquè l'Audiència de Palma no ha apreciat malversació.

Horrach s'ha mostrat partidari de recórrer contra la sentència que només va condemnar 7 dels 18 acusats a penes que sumen en total 18 anys i 5 mesos, quan ell havia sol·licitat condemnes que sumaven 107 anys. Els tres únics condemnats a penes de presó són Iñaki Urdangarin a 6 anys i 3 mesos, el seu exsoci Diego Torres a 8 anys i 6 mesos i l'exministre i expresident balear Jaume Matas a 3 anys i 8 mesos.

Horrach considera que hi ha indicis de malversació, cosa que la sala va desestimar en considerar que va ser plenament justificat el preu dels tres fòrums que va organitzar l'Institut Nóos a València per 3,5 milions, com els dos celebrats a Balears per 2,1 milions.

La malversació porta aparellada una pena de presó d'entre 4 i 8 anys, va recordar.

El fiscal del cas no té competències per interposar recurs de cassació ni per decidir els motius pels quals es presenta, de manera que elaborarà un informe per proposar a la Fiscalia del Suprem la interposició del recurs i detallarà els motius pels quals considera que la sentència s'ha de modificar.

Horrach basarà la seva proposta en dos eixos: «El fet que la sala no hagi declarat provat el delicte de malversació i que no hi hagi declarat provades determinades falsedats tant en document públic com en document mercantil».

Considera que en les dues comunitats es dóna malversació i sobre les absolucions de la branca valenciana ha indicat que l'empresa Ciutat de les Arts i les Ciències de València (CACSA) es va haver de sotmetre a la normativa de contractació pública en negocis amb tercers, cosa que no contempla la sentència.

Pel que fa a la falsedat, el representant del ministeri públic considera que els documents que ell qüestiona van formar part d'un procediment administratiu i, per tant, hi van tenir efectes.

Horrach va anunciar que no recorrerà contra les mesures cautelars que va acordar ahir l'Audiència de Palma, encara que les jutgesses es van oposar a la seva petició de presó provisional per a Urdangarin amb fiança de 200.000 euros, i per a Torres amb caució de 100.000. «En algun moment s'ha de posar fi als conflictes i crec que en aquest cas no cal insistir», va declarar Horrach a Efe. Considera que la sala que va jutjar el cas ha adoptat una decisió «plenament legítima i respectable, encara que no es comparteixi», en mantenir en llibertat Urdangarin i també Torres. «Crec que cal posar punt final al conflicte», va dir.

El Govern balear va anunciar que recorrerà la sentència de Nóos amb la intenció de recuperar els diners destinats a l'institut que presidia Urdangarin. L'Advocacia de la Comunitat Autònoma va reclamar en el judici 2.650.566 euros, el que va pagar el Govern a l'Institut Nóos per gestionar l'oficina del projecte del patrocini de l'equip ciclista Illes Balears i l'organització dels dos IB Fòrum de 2005 i 2006.