L'acte de lliurament de la Medalla de la Ciutat de Marbella a Pablo Ráez, distinció que han recollit el seu pare i la seva germana, s'ha convertit en un sentit homenatge de l'Ajuntament i dels seus veïns al jove mort, que va fer viral la seva campanya per impulsar les donacions de medul·la.

Els centenars d'assistents al Teatre Ciutat de Marbella, escenari de la cerimònia, han tributat un llarg i emocionat aplaudiment després de la projecció d'un vídeo dedicat a Ráez i també quan l'alcalde, José Bernal, ha fet lliurament de la distinció al seu pare, Francesc, i la seva germana, Esther.

"El meu germà era un idealista, creia que el món podia ser millor i deia que les persones eren les que feien el món millor", ha ressaltat la seva germana, que ha destacat: "El que podem fer si volem respectar el seu llegat és que es continuï amb la donació de medul·la i de sang ".

"Hi ha moltes persones que parlen amb els ulls però el meu germà parlava amb el seu somriure, transmetia molta calma i moltíssima alegria", ha assenyalat en el seu discurs Esther, que ha recordat que Pau des de petit "sempre estava somrient".

Per la seva banda, el seu pare, Francisco Ráez, ha assenyalat als periodistes que "el llegat de Pablo és que no s'ha de tenir por" i ha explicat que la família necessita "temps, tornar a la llar i estar més tranquils", però intentarà no perdre el somriure.

L'alcalde de Marbella ha destacat que Ráez ha estat "tremendament generós, quan la vida no ho ha estat tant" amb ell i ha assegurat que la seva "lluita no ha estat en va".

Després de la defunció del jove dissabte passat, l'Ajuntament de Marbella va decretar dos dies de dol i va decidir suspendre l'acte de lliurament de les medalles de la ciutat, però els familiars de Ráez van demanar al consistori que mantingués la cerimònia.

Ráez era un jove esportista marbellí de 18 anys a qui el març del 2015 els metges li van diagnosticar leucèmia, de la qual es va recuperar després de sotmetre a diverses sessions de quimioteràpia i a una intervenció en què li van trasplantar la medul·la del seu pare.

No obstant això, tot just deu mesos després la malaltia va reaparèixer i, davant la necessitat de buscar un nou donant, el jove va llançar a través de les xarxes socials la campanya 'Repte un milió', en què animava a la gent a donar medul·la òssia sota el lema "no per a mi, per a tothom que ho necessiti".

La campanya es va fer viral gràcies als missatges, els vídeos i l'actitud positiva de Ráez durant el temps que va estar hospitalitzat, el que va generar que es multipliquessin les donacions de medul·la a la província de Màlaga.