Excàrrecs de la Generalitat que van gestionar serveis per a la consulta independentista del 9-N van testificar ahir en el judici al diputat de PDeCAT i exconseller de Presidència, Francesc Homs, que no van rebre l'ordre d'aturar-la després de suspendre-la el Tribunal Constitucional el dia 4.

A l'inici de la declaració, l'exsecretari general de la Presidència de la Generalitat Jordi Vilajoana va assegurar que l'afecte que té per Homs no li impedia dir la veritat. Va recordar que el 24 d'octubre del 2014 va signar un conveni amb l'Institut d'Estadística de Catalunya perquè cedís noms i cognoms i els domicilis dels més grans de 16 anys empadronats en ajuntaments catalans als quals el llavors president Artur Mas va remetre una carta per informar-los del procés participatiu del 9-N.

Vilajoana va afegir que es van cedir aquestes dades a l'empresa que es va encarregar de l'enviament de les cartes i que creu que el dia 27 ja s'havien remès totes, és a dir, abans que el TC suspengués la consulta. Quan el fiscal li va tornar a preguntar si els enviaments no van començar dies més tard, Vilajoana va contestar: «doncs potser jo estic equivocat de dates, han passat molts anys ja, però jo crec que el 4 de novembre -data de la providència del TC- ja estava tot enviat».

L'exdirector de l'Institut d'Estadística de Catalunya Federico Undina va declarar que es va tractar d'una cessió temporal de la base de dades i que es va comprovar que es va destruir el 21 de novembre. Com que el fiscal li va advertir que van cedir dades de menors, a preguntes de l'advocada defensora va aclarir que el conveni per a la cessió de les dades es va ajustar a la legalitat i que abans de firmar-lo va demanar informes als serveis jurídics, que li van assegurar que la cessió estava emparada per la llei. L'exdirector general d'Atenció Ciutadana i Difusió del departament de Presidència Ignasi Genovés va recordar que Homs va ordenar una campanya de publicitat institucional del 9-N, que es va encarregar a Media Planning amb un pressupost superior a 813.000 euros. Va afegir que va conèixer la providència del TC del 4 de novembre però que no va rebre cap encàrrec per paralitzar la campanya ja que la Generalitat va demanar-ne un aclariment.

Ignasi Genovés va comentar que no el va estranyar que no li donessin instruccions per aturar la campanya després de la providència i va afegir que de fet la consulta es va celebrar el dia 9 «amb tota normalitat», a la qual cosa el fiscal li va fer una observació: «si hagués estat amb normalitat no seríem aquí». D'aquesta qüestió va testificar una exdirectora general de l'oficina de Barcelona de Media Plannig, Marta Coll, que va explicar que només podrien haver paralitzat la campanya per ordre judicial o d'autocontrol o per petició del client, cosa que no es va produir.