L'autobús de la plataforma ultracatòlica HazteOir retolat amb missatges contra la transsexualitat infantil com «Els nens tenen penis» i «Les nenes tenen vulva» va ser immobilitzat per la Policia Municipal de Madrid, després d'aixecar una onada d'indignació a tot Espanya.

El delegat de Salut, Seguretat i Emergències, Javier Barber, va assegurar que la policia havia retingut l'autobús cap a les 19.30 hores en considerar que la seva campa-nya, a més de ser «violenta i ofensiva», incompleix les ordenances municipals i podria a més suposar incitació a l'odi.

L'autobús va aixecar la indignació i protestes dels partits polítics i organitzacions socials, que van demanar fins i tot la intervenció de la Fiscalia. L'allau de crítiques va ser tan gran que l'organització va convocar ahir una roda de premsa en què el seu president, Ignacio Arsuaga, va justificar els missatges retolats en el vehicle perquè estan emparats per la llibertat d'expressió i ideològica, «cada vegada més amenaçada pel lobby gai i els seus tentacles», i només exposen «un fet de la biologia que s'estudia a les escoles».

Per a HazteOir.org, «el sexe és el sexe que tenim quan naixem», i el seu president es va preguntar per què es va permetre a l'associació de famílies de menors transsexuals Chrysallis col·locar cartells en marquesines de parades d'autobusos i de metro amb el lema «Hi ha nenes amb penis i nens amb vulva».

Amb la campanya, la plataforma ultracatòlica pretén denunciar «les lleis d'adoctrinament sexual» de diverses comunitats autònomes en pro de la igualtat i la no discriminació del col·lectiu LGTB perquè, segons la seva opinió, «violen» el dret dels pares que no estan d'acord amb la «ideologia de gènere» a educar els seus fills «d'acord amb la seva consciència». Ahir, entitats i partits catalans tractaven també d'impedir que el vehicle arribi a les seves ciutats. La Generalitat va enviar la campanya al fiscal de delictes contra l'odi i l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat va assegurar que, tot i que no pot impedir que el vehicle circuli pels seus carrers, sí que pot prohibir-li que s'aturi i que utilitzi la megafonia «per difondre els seus missatges discriminatoris» respecte als nens i nenes transsexuals.

Al País Basc, l'alcalde de Vitòria, Gorka Urtaran, va dir que l'autobús no encaixa amb una ciutat «diversa, moderna i tolerant amb les diferents opcions sexuals» i va anunciar que està estudiant si pot impedir legalment la seva circulació per la ciutat. El Govern basc ha demanat respecte per als menors i per als adults transsexuals.

Paral·lelament, partits i col·lectius van demanar a la Fiscalia que en prohibeixi la circulació. Fonts de la Fiscalia van comentar que si es formalitzen les denúncies, les estudiaran.

La primera va ser de la Plataforma pels Drets Trans, que ha mostrat la seva estupefacció per aquesta campanya «transfòbica», i la va seguir després el PSOE, i la portaveu d'Igualtat al Congrés, Àngels Álvarez, creu que es tracta de missatges que només pretenen «atiar l'odi i la discriminació».