La sala del contenciós administratiu del Tribunal Suprem va desestimar el recurs presentat per l'exjutge Baltasar Garzón contra una sol·licitud denegada pel govern en què demanava traslladar els cossos de Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera del Valle de los Caídos a un altre lloc. Concretament, la secció quarta de la sala del contenciós administratiu va rebutjar el recurs interposat per Garzón i els advocats Manuel Ollé i Eduardo Ranz contra la desestimació de la sol·licitud que havien presentat davant el Consell de Ministres.

El Suprem no es pronuncia sobre el contingut de la petició, sinó que avala la resposta negativa que en el seu moment va donar el govern, ja que era congruent amb el que se sol·licitava.

Garzón va anunciar que acudirà al Tribunal Constitucional després de la decisió del Tribunal Suprem. «No compartim la decisió del Tribunal Suprem. La sala s'alinea, un cop més, en contra de les víctimes i del seu dret a la veritat, la justícia i la reparació en favor dels perpetradors», van assenyalar els juristes.

Així, van anunciar que presentaran un recurs d'empara davant el Constitucional i, si escau, una demanda davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). «Esperarem els arguments, però avancem que hi haurà recurs d'empara i, si escau, demanda davant el TEDH. Espanya no pot seguir ignorant les més de 114.000 víctimes del franquisme i seguir finançant un monument que exemplifica la revictimització constant d'aquelles víctimes», van puntualitzar.

En l'escrit inicial, els juristes van demanar al govern la reconversió del Valle de los Caídos en un Espai de Memòria, el trasllat de les restes de Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera i que l'Estat demani perdó a les víctimes de la guerra civil i la dictadura.

La sol·licitud, presentada a través del dret de petició, va coincidir amb el 40 aniversari de la mort de Franco, el 20 de novembre del 1975, inhumat des de llavors al Valle de los Caídos al costat del fundador de la Falange. Reclamava també a l'Executiu la supressió de la simbologia franquista i dels actes commemoratius que es fan al monument.